Голова Верховної Ради України Володимир Литвин провів робочий обід з керівниками дипломатичних місій країн-членів Європейського Союзу. По завершенні глава парламенту повідомив, що на зустрічі обговорювався перебіг політичних подій в Україні.

Дипломати цікавилися, чи ухвалюватиме парламент рішення для відновлення переговорів з місією МВФ. Крім того, вони запитували, наскільки реально прийняти зміни до Конституції України, провести одночасно президентські й парламентські вибори та як це співвідноситься з Основним Законом. Також, за словами Голови Верховної Ради, на зустрічі обмінялися думками стосовно приведення вітчизняного виборчого законодавства у відповідність з рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ. А головне — що очікуватиме на країну завтра, наскільки працездатною буде влада і які рішення прийматиме Верховна Рада для попередження негативних явищ, які, на переконання Володимира Литвина, дедалі більше проявляються в Україні.

«Розмова точилася довкола тих проблем, які сьогодні на вістрі суспільної думки, довкола яких тривають дискусії, демонструється суперництво українських політиків, яке подекуди переходить усі межі пристойності. Бо дедалі більше напруження у стосунках призводить до того, що українські політики починають втрачати контроль над собою, переходячи на приниження один одного, але насамперед цим демонструється приниження України», — наголосив Голова Верховної Ради.

Візи: не допустити ігнорування наших інтересів

У питанні візового режиму, за його словами, позиція українських політиків має бути чіткою і однозначною. «Ми маємо з розумінням сприйняти той факт, що торік майже сім мільйонів українців побували у Європі, 50 відсотків з них скористалися спрощеним візовим режимом», — повідомив глава парламенту. Щоправда, є проблеми. Коли нашим співвітчизникам безпідставно відмовляють у наданні віз або їх довго оформляють, примушуючи носити непотрібні довідки. «Ми не можемо допускати ігнорування інтересів наших людей, а тим паче їх приниження», — переконаний Голова Верховної Ради. Тому сьогодні лунають різні пропозиції, аж до відновлення візового режиму або встановлення симетричної плати для громадян інших країн, які в’їжджають до України.

Водночас Володимир Литвин переконаний, що коли політики порушують «чутливі» питання (такі, як візи чи двомовність), це означає одне: чекай виборчих перегонів. «Відбувається процес «відмобілізування» на вибори», — зазначив Володимир Литвин.

Оцінку коаліції дасть КС

До прийняття Конституційним Судом України відповідного рішення всі оцінки щодо наявності або відсутності коаліції у парламенті є політичними. Так прокоментував Голова Верховної Ради заяву Президента Віктора Ющенка стосовно фактичної відсутності у парламенті «коаліції більшості». «Президент має право на будь-які висловлювання. Водночас, наявність чи відсутність коаліції — оцінку з цього приводу може дати Конституційний Суд», — переконаний Володимир Литвин.

Нині парламент працює, наголосив він і попросив «не заважати Верховній Раді, щоб вона могла працювати». А умови дострокового припинення повноважень парламенту, за його словами, чітко прописані в Основному Законі. «Якщо цих умов не буде дотримано, тоді цілком очевидно, що у Президента буде право приймати чи не приймати рішення. Все інше — політичні оцінки, а, як у нас кажуть, політичні оцінки до справи не підшиєш», — заявив він.

Відповідаючи на запитання, як будуть розвиватися події у разі, коли Конституційний Суд все ж таки ухвалить рішення про те, що нинішня коаліція має оформити своє існування документально і подати нову кандидатуру Прем’єр-міністра, В. Литвин зауважив: «Якщо Конституційний Суд висловить такі рекомендації, що у результаті появи нової коаліції треба в черговий раз вносити нову кандидатуру Прем’єр-міністра, думаю, Верховна Рада проведе дискусію і внесе відповідні пропозиції», — зазначив Володимир Литвин і додав, що після цього «голова болітиме у всіх».

Нині, за його словами, вистачає інших проблем, щоб парламент реагував на гіпотетичні рішення Конституційного Суду.