Черкаська академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля — один з провідних вищих навчальних закладів системи освіти Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Про те, як ведеться підготовка майбутніх фахівців для органів управління та підрозділів оперативно-рятувальних служб МНС — розмова нашого кореспондента з ректором академії В. П. Бутом.

— Віталію Петровичу, незабаром мине рік, як ви залишили високу посаду в міністерстві й повернулися в альма-матер. Не шкодуєте, що стали на «капітанський місток», відкритий усім вітровіям?

— Анітрохи. Навпаки — коли торік відкритим голосуванням мене обрали керівником академії, відчув прилив нових сил, завзяття, ентузіазму. Адже повернувся не просто у престижний навчальний заклад, а й у свою молодість. З 1983 по 1986 рік я був курсантом тоді ще Черкаського пожежно-технічного училища. Недарма кажуть, що рідні стіни допомагають: за короткий час вдалося виконати чимало пунктів програми розвитку академії. Звичайно, не самому, а разом з нашим дружним професорсько-викладацьким колективом і командою. Ми відкрили, наприклад, новий факультет «Пожежної та техногенної безпеки». Відкрито новітні лабораторні комплекси для вдосконалення умінь і навичок гасіння пожеж на об’єктах різного призначення, відшліфування фахової техніки рятувальника. Переобладнано навчальні кабінети, поліпшено побутові умови проживання курсантів і реорганізовано медичну службу. Тепер наші вихованці мають усе, аби на відмінно опановувати програму і стати першокласними фахівцями-рятувальниками.

— Скільки нині курсантів навчається в академії?

— Сьогодні на шести факультетах: оперативної діяльності, пожежної безпеки, управління, заочного навчання, дистанційного навчання, цивільного захисту та техногенної безпеки навчається майже 3000 курсантів, студентів та слухачів. У нас сильний і досвідчений колектив викладачів: 203 науково-педагогічних працівники, серед яких 12 докторів наук, професорів та майже 80 кандидатів наук, доцентів. Ми маємо свою ад’юнктуру.

З 2006 року курсантами стають дівчата. Всі курсанти після випуску, окрім диплома про набутий фах, отримують посвідчення пожежника-рятувальника та водія категорії «А» і «В».

Якими характеристиками мають володіти хлопці та дівчата, потенційні абітурієнти академії пожежної безпеки?

— Спочатку скажу про юнаків. Відбір майбутніх офіцерів ведеться дуже ретельно і відповідально. Адже вчорашній випускник школи чи рядовий строкової служби (ця категорія абітурієнтів найчисельніша), повинен мати не лише добрі результати зовнішнього незалежного тестування. Кандидат у курсанти має бути належно підготовлений фізично і психологічно. Бо, хоч і кажуть, що героями не народжуються, це лише половина істини. Якщо від природи майбутній курсант сміливий, вправний, кмітливий — з нього вийде справжній рятувальник.

— Ваші випускники працюють на ліквідації щораз дедалі складніших техногенних аварій, пожеж, надзвичайних ситуацій, котрі потребують не лише природних даних, а й професійної виучки. Як відбувається цей вишкіл?

— Справді, рятувальники нині боряться не лише з вогнем, а й приборкують водну стихію, витягують з-під уламків зруйнованих будівель постраждалих, рятують людей у дорожньо-транспортних пригодах та в інших нештатних ситуаціях. Щоб навчитися швидко і професійно надавати допомогу, курсанти щодня проходять комплексні тренування, бойову підготовку, наближену до реальних умов. Командне життя у казармах, фізичне навантаження, заняття спортом перетворюють вчорашніх школярів на справжніх, загартованих і витривалих вогнеборців. Наші випускники вивчають також спеціальний курс «Психологія дільності в особливих умовах». У форматі спецтренінгів та гри завтрашні офіцери вчаться приймати миттєві рішення у найскладніших умовах, надавати першу медичну і психологічну допомогу людям, котрі потрапили у біду. Заняття спортом теж відіграють велику роль у становленні професійного рятівника.

— Віталію Петровичу, фаховий рятувальник, спортивний, мужній, безстрашний, повинен бути ще й милосердною людиною — чи не так?

— Безперечно. Невід’ємною складовою гарту розвинених, високоморальних офіцерів є патріотичне, гуманістичне виховання. При навчальному закладі діє своя храм-каплиця Ікони Божої Матері «Неопалима купина». Курсанти і студенти свято бережуть пам’ять про наших випускників, Героїв Радянського Союзу Володимира Правика і Віктора Кібенка, які своїми життями захистили Україну та Європу від ядерного лиха. Ніколи не в’януть квіти біля меморіалу Героям Чорнобиля, побудованого поряд з навчальними корпусами академії. Часті гості у нас ветерани-вогнеборці, котрі брали участь у ліквідації аварії на ЧАЕС та в інших надзвичайних ситуаціях. Наші вихованці опікуються підшефним дитбудинком, відвідують дошкільні дитячі заклади. Вони найактивніші учасники обласних та міських заходів, приурочених до державних свят. Цього року на Черкащині широко відзначатиметься 360-річчя утворення Української козацької держави і свій урочистий випуск офіцерів та фахівців цивільної служби академія планує провести біля пам’ятника великому гетьману, полководцю, дипломату і державотворцю Богданові Хмельницькому.

— Та все ж, попри значні успіхи у вихованні майбутніх рятувальників, є в навчального закладу й проблеми?

— Як і скрізь. Більшість з них нам вдається розв’язати своїми силами. Однак, забезпечити себе новітніми матеріально-технічними засобами, котрі б відповідали духові і потребам часу, ми, звичайно, не можемо. На превеликий жаль. Постійно спілкуючись з польськими колегами, викладачами спорідненого з нашою академією навчального закладу, ми лише «по-білому» заздримо їх можливостям: найсучаснішому пожежному обладнанню та техніці. Нам залишається тільки сподіватися, що Закон України «Про основні засади пожежного нагляду» буде удосконалено і для профільних державних академій та університетів також знайдеться відповідне фінансування.

— До речі, як працевлаштовуються після закінчення навчання ваші випускники?

— Із задоволенням відповім: усі курсанти перебувають на повному державному утриманні й після випуску отримують спеціальне звання «лейтенант служби цивільного захисту» та гарантоване працевлаштування. Сьогодні ми опрацьовуємо механізм направлення студентів-випускників, котрі навчалися за аналогічною з курсантами програмою, але за кошти фізичних та юридичних осіб, на роботу до підрозділів МНС, на підприємства та організації з підвищеною небезпекою умов праці.

— Як на сьогодні, коли щомісяця зростає безробіття, ваші випускники мають чудові шанси...

— Тому й має академія стабільний престиж. За всеукраїнським рейтингом вона входить до найпопулярніших серед молоді вищих навчальних закладів. Кожен випускник завжди з гордістю називає ім’я своєї альма-матер. Ми цим пишаємося і зробимо все задля того, щоб авторитет і слава Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля зростали і примножувалися.

— Бажаю вам успіху і завзяття!

Інтерв’ю провела Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

На знімку: ректор академії, генерал-майор служби цивільного захисту Віталій Бут зі своїми вихованцями.

Фото надане прес-службою академії.