Стоячи на вході універсаму в очікуванні колеги, який зайшов купити хліба, звернув увагу на часте спрацювання рамки контролю, що реагує на несанкціонований винос товару.

В універсамі є торговельний зал, обмежений вхідним турнікетом і касами. Між касами і входом розміщена камера схову і кіоски, тобто зона, де немає обмежень. На виході з цієї зони встановлена рамка контролю.

У разі спрацювання рамки охоронець коректно зупиняв покупця і за його згодою починав огляд його сумки в пошуку причини спрацювання сигналізації. Якщо б ця сигналізація помилково спрацювала один раз на годину і цей огляд проводився, як належить, в окремій кімнаті з залученням працівників міліції, то не було б потреби хвилюватися, але вона спрацьовувала щохвилини, отож охоронець ледве встигав з перевірками.

Панове! Це був обшук!

Мені боляче за тих людей, що дозволяли привселюдно обшуковувати їхні сумки без підстав. (Протягом 10—15 хвилин, поки я стояв, жодних порушень виявлено не було). Той же універсам пропонує дисконтну картку, але для того, щоб отримати знижку 1 відсоток, ви маєте зареєструватися, повідомивши ваші дані, в тому числі домашню адресу.

У мене виникло запитання, наскільки захищена їхня база від несанкціонованого копіювання, враховуючи те, що бази ДАІ, податкової, митниці та операторів зв’язку за смішні гроші продаються на ринку.

Я — виконавчий директор асоціації «Укрспецтехпом» — об’єднання виробників спеціальної техніки для негласного зйому інформації з каналів зв’язку. Вся діяльність виробників ліцензується і жорстко контролюється Службою безпеки України з метою запобігти несанкціонованому використанню спеціальних засобів. Однак у реальному житті ми бачимо, що в багатьох магазинах встановлені системи охоронного відеоспостереження, які ведуть відеозапис без нашої згоди і не попереджають нас про це. Тобто міліція і спецслужби без санкції прокурора не мають права вас фотографувати і записувати, а будь-яка охоронна структура може встановити рамку контролю і обшукувати кожного десятого чи двадцятого, можна встановити відеокамеру в офісі й записувати всіх підряд, можна встановити камеру в туалеті, мотивуючи тим, що ручка унітазу трошки позолочена.

Ми можемо встановити відеоспостереження в місті без попереджувальних знаків про те, що ведеться відеоспостереження. Ми можемо посадити даішників у кущах з радарами. І після цього гарні слова про права і свободи пересічного українця, зафіксовані в Конституції України, залишаться словами.

З повагою до прав пересічних українців Ігор ТЕРЛЕЦЬКИЙ.