Така вимога учасників безстрокової акції протесту жителів Роздольненського району Криму, які наполягають на скромніших витратах на утримання апарату виконкому районної ради.

Обурення рядових роздольненців спричинило те, що попри фінансово-економічну кризу і наполягання райдержадміністрації виділити не більш як 450 тисяч гривень на утримання апарату виконкому, його функціонери на це «забили» у бюджеті поточного року майже мільйон гривень.

«У ситуації, коли в бюджеті не передбачені кошти на придбання шкільних автобусів, житла для медпрацівників, учителів, соціальний захист незаможних громадян, новий бюджет визначає середньомісячну зарплату голови райради у розмірі понад 10 тисяч гривень, одного із його заступників — понад 12 тисяч, іншого заступника — близько 8 тисяч гривень», — обурюються у зверненні мітингувальники.

Аргументує справедливість своїх вимог громада тим, що її підтримало Міністерство фінансів автономії, яке, оцінивши місцевий бюджет-2009, дійшло висновку, що затверджені витрати на утримання апарату виконкому більш як удвічі перевищили об’єм витрат, визначений за формульним методом розрахунків міжбюджетних трансфертів.

Зауважимо, що напередодні в Роздольному вже збирався чималий мітинг, учасники якого звинуватили місцевих чиновників у задоволенні особистих інтересів на збиток пересічним мешканцям району.

«Встановлюючи собі високі зарплати, апарат ради, депутати абсолютно не турбуються і не думають про фінансування низки важливих соціальних програм з медицини, освіти, культури, міжнаціональних відносин, захисту малозабезпечених верств населення», — зазначили у резолюції мітингувальники.

Вони стверджують: «Замість того, щоб скоротити бюрократичні витрати в умовах жорсткого економічного спаду, підвищення цін, зубожіння людей, керівництво районної ради набиває свої кишені народними грошима».

Тож активісти громади наполягають, щоб очільники району невідкладно скликали сесію райради й внесли зміни до бюджету, щоб перенаправити кошти з фінансування апарату виконкому на придбання шкільного автобуса для дітей Славненської сільради та на реалізацію соціальних програм у районі.

Протестанти також звернулися в Генпрокуратуру, СБУ, Управління боротьби з економічною злочинністю МВС України з проханням провести перевірку на предмет порушення Роздольненською районною радою Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та притягти винних посадових осіб до відповідальності.

«Мужики цікаві стали...»

Характерно, що акція роздольненців набуває розголосу, співчуття й розуміння на півострові. Дедалі більше кримчан запевняють, що мають на меті «не заглянути в чужі кишені», а підвищити відповідальність чиновників перед людьми у непростий час, поліпшити їх підзвітність громадам і виборцям, сумлінніше виправдовувати їхню довіру. Загал резонно переконаний: першими із кризи вийдуть найощадливіші й поміркованіші. Тож «слуг народу» закликають не відриватися від його потреб, старанніше зосередитися над пошуком шляхів виходу зі скрути, перейматися не так власним добробутом, як насамперед зрослими проблемами людей.

А ще кримчани вважають місцеві депутатські корпуси аж надто «роздутими» й менш ефективними порівняно з іншими областями України та європейськими нормами самоврядування.

Хоча ніхто досі не веде мову про можливе скорочення апарату кримського чиновництва, кількість якого в автономії справді навіч перевищує штати управлінців усіх інших областей держави.

Турбує людей і те, що за партійними списками до керівництва різного рангу потрапило чимало випадкових людей, які насамперед зайнялися продажем землі, у той час як мали б лише контролювати цей процес.

Резонансом на ці події стала низка заяв керівництва автономії. «Співробітників апарату Верховної Ради і уряду Криму на час кризових явищ переводимо на режим жорсткої економії», — поспішили задекларувати загалу керівники обох владних інституцій півострова. «Адже річний бюджет краю на 38 мільйонів гривень менше, ніж торішній. З діючих 32 економічних і соціальних державних програм довелося залишити 25 й зрізати їх фінансування з 114 до 82 мільйонів гривень».

Бюджет центрального органу виконавчої влади півострова секвестровано на три мільйони гривень. «Економимо буквально на всьому: на канцелярських, поштових витратах, не купуємо меблі, не оновлюємо комп’ютери й множильну техніку, хоча дуже цього потребуємо», — розповідає міністр Ради міністрів автономії Анатолій Рогозенко. Верховна Рада автономії теж переходить на режим найжорсткішої економії: її бюджет зменшився більш як на два мільйони гривень. Ця сума з урахуванням інфляції й подорожчання комунальних послуг, електроенергії реально означає дуже серйозні кроки для оптимізації господарських витрат. Приміром, планувалося реконструювати систему кондиціонування, оновити зовнішнє облицювання приміщення Верховної Ради, замінити систему голосування «Рада», яка працює 15 років замість десяти належних. Та від всього цього довелося відмовитися, як і від придбання нового транспорту.

Після затвердження кримського бюджету-2009 в сумі 2 мільярди 260 мільйонів 100 тисяч гривень на сесії Верховної Ради автономії її голова Анатолій Гриценко повідомив, що в поточному році бюджетних новобудов майже не буде, незавершені об’єкти чекає «льодовиковий період», економитимуть на собі й депутати.

Не пожалкували грошей депутати лише на висвітлення своєї діяльності. Газета Верховної Ради АРК «Крымские известия» отримає цього року 1 мільйон гривень бюджетних коштів, ще 800 тисяч гривень дадуть Кримському інформаційному агентству, 570 тисяч виділено на оплату теле- і радіопередач за участю депутатів. Водночас на дитячі, літературні й національні видання запланували усього по 10 тисяч гривень.

Зате отримує істотне податкове послаблення санаторний комплекс «Росія», який належить Верховній Раді автономії, й торік кілька разів опинявся в центрі скандалів з непрозорими схемами оренди і приватизації. Нині «Росію» звільнили від плати в загальний фонд бюджету півострова частини чистого прибутку за минулий рік і щоквартальної діяльності в нинішньому році.

Попри це, останнім часом у Криму з’являються факти ігнорування обох постанов: деякі чиновники державних структур таки продовжують тихцем купувати дорогі іномарки й «осоліднювати» свої кабінети. Приміром, пошикувати під час кризи вирішили в Міністерстві освіти і науки автономії: у приміщенні керівництва освітян вже місяць триває недешевий ремонт. За оприлюдненою версією, тут ремонтують туалети, «бо це потрібно не так співробітникам, як відвідувачам гуманітарної установи».

Проте насправді за цей час будівельники встигли «облагородити» насамперед кімнату відпочинку міністра й нині «ошикарнюють» його кабінет. Проте підлеглі міністра повідомили, що через економію бюджетних коштів Міносвіти Криму довелося відмовитися від запланованої реконструкції фасаду приміщення, а всіх фахівців цього міністерства позбавили навіть коштів на відрядження й автотранспорт. Службова машина залишилася лише у міністра.

Скільки грошей заплановано витратити на внутрішнє опорядження будинку міністерства, в уряді автономії не повідомляють, хоча переконують у тому, що «нічого зайвого там не буде».

А в міністерстві фінансів запевняють, що зовсім нічого не знають про розпал там опоряджувальних робіт: «Міносвіти жодних коштів на ремонти не виділялося. Якщо ж ремонт затіяли в кабінеті міністра, то він, в принципі, може це робити за рахунок своїх власних грошей, що не заборонено».

А тим часом

У процесі прийняття бюджету-2009 автономії міністр освіти і науки Криму Валерій Лавров скаржився на нестачу грошей навіть на повноцінне харчування дітей в інтернатах. До того ж, за інформацією працівників цього міністерства, нинішнього року позбавлено фінансування практично всі без винятку республіканські освітянські програми. Включно з програмою «Шкільний автобус», яка потребує щонайменше п’яти мільйонів гривень, та на неї досі не виділено жодної копійки.

Крим.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.