Фольклорний гурт «Калина» із села Гельмязова Золотоніського району у розквіті творчих сил відзначає своє 25-річчя.

— Проте не завжди «Калина» рясно квітла, — ділиться художній керівник ансамблю Віра Лобунець. — Були й нелегкі часи. Тільки завдяки найвідданішим самодіяльним артистам Катерині Павелко, Ользі Мулявській, Надії Коваленко та іншим вдалося зберегти «Калину» і звання народного колективу.

Новий імпульс творчому життю гурту дав голова села Олександр Данько. Чотири роки тому, відразу після свого обрання, Олександр Олексійович прийшов до «Калини». Маючи гарний голос і любов до народної пісні, голова гармонійно влився до колективу, став його натхненником і популяризатором.

— Так сталося, — веде далі Віра Миколаївна, — що в нас на той час не було де проводити репетиції. Величезний Будинок культури, побудований у 1959 році, розрахований на 650 місць — ні тоді, ні зараз неможливо обігріти. На це потрібні значні кошти, яких у села нема. Тому Олександр Олексійович запропонував збиратися у сільраді. Так і зробили. Тепер нам тепло, затишно й хочеться співати і творити.

Фольклорний гурт разом з троїстими музиками охоче запрошують виступити на святах у сусідніх селах, у районі, в Золотоноші. Співали й на головній сцені обласного центру, у палаці культури «Дружба народів». Жінки з «Калини» — незмінні учасники районних зажинок і обжинок. Вони добре знають українські традиційні обряди, а їх старовинні пісні «Понад ланом, ланом», «Не сіяла й не орала», «Ой за гори, гори» мають незмінний успіх у публіки.

Черкаська область.

Фото автора.