До гуртка винахідників «Грані», що діє при Запорізькому національному університеті, Саша Оленєв потрапив уже в одинадцятому класі. Він і сам не міг довго визначитися, чому надає перевагу, бо з усіх навчальних предметів отримував найвищі оцінки, а потім захопився ще й бальними танцями. У дев’ятому класі здобув одразу два призові місця на обласних олімпіадах з хімії та англійської мови і в нагороду за це став десятикласником американської школи у штаті Нью-Йорк. А там, коли запропонували визначитися з предметом для поглибленого вивчення, обрав фізику. І, мабуть, чогось таки навчився за рік, бо після повернення до занять у Запорізькому багатопрофільному ліцеї №99 учитель фізики Володимир Муха одразу запропонував своєму улюбленому учневі спробувати сили у винахідницькій роботі.

Як розповів керівник гуртка, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри фізики і методики її викладання ЗНУ Андрій Андреєв, «Грані» вже мають шестирічну історію і чимало здобутків. Тут поглиблено вивчають основи фізики й займаються науково-технічною творчістю здібні старшокласники міських загальноосвітніх закладів, а нещодавно до них приєдналися ще й студенти економіко-правового коледжу, що відкрився при національному університеті. Робота в гуртку будується за трьома напрямами: енергозберігаючі технології, екологічні розробки та виготовлення нових зразків шкільного навчального обладнання.

Олександр Оленєв визначив собі тему в галузі розробки альтернативних джерел енергії, й за декілька місяців винайшов і сконструював прилад для вимірювання швидкості та напряму вітру. І здобув перемогу на національному етапі Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Іntel USEF 2009, виборовши право представляти Україну у фіналі, що відбудеться в травні у штаті Невада (США).

— Загалом прилад нагадує більше схематичну модель, бо я його виготовив з того, що було під руками, — ділиться Сашко. — Використав навіть пластиковий бак для зберігання води. Але у США я повезу вже справжній виріб. До того ж завершую розробку спеціальної програми, і всі показання з нього надходитимуть у комп’ютер.

Що це дуже серйозно, розповів керівник гуртка «Грані» Андрій Андреєв. Олександр уже подав заявку на видачу патенту на свій винахід. Його розробкою зацікавилися в науково-дослідному інституті відновлюваної енергетики, і запоріжцям запропонували взяти участь у вивченні метеорологічних умов для встановлення вітрових генераторів на Кримському півострові. Практичне застосування цього приладу, який призначений насамперед для вітроенергетичних установок, досить широке. Він потрібен і метеорологічній службі, і для створення безпечних умов праці на будівництві висотних об’єктів, зокрема монтажників та машиністів баштових і козлових кранів, і для вимірювання швидкості водяних потоків. Прилад перспективний, і за нього варто поборотися на міжнародному рівні.

Єдине, від чого Саша у програші, то це те, що він сам собі створив проблеми зі складанням шкільних іспитів та з проходженням незалежного оцінювання знань під час вступу до вузу. Але й тут йому пішли назустріч — тестування перенесли на червень, а щодо решти, то він уже звик долати перешкоди. Та й приклад є з кого брати. Адже за шість років роботи «Граней» тільки через секцію енергозберігаючих технологій пройшли 20 випускників загальноосвітніх шкіл, котрі запатентували 12 винаходів і продовжили навчання у престижних вузах України і навіть за кордоном. Усі вони обрали своїм фахом фізику або технічні спеціальності. Тож побажаймо знайти свій шлях у житті і юному запорізькому винахіднику Олександру Оленєву!

Запорізька область

На знімку: випускник Запорізького багатопрофільного ліцею №99 Олександр Оленєв (праворуч) і його наставник з науково-технічної творчості, кандидат педагогічних наук Андрій Андреєв.

Фото автора.