Лише за наявності відповідних рішень Верховної Ради та згоди регіонального та місцевого самоврядування в Україні можливе проведення адміністративно-територіальної реформи. Про це заявив на вчорашньому брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Він повідомив, що згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів цього року в регіонах заплановано навчально-методичні семінари з удосконалення адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування. Зокрема, передбачається, що під час цих навчань буде здійснена відповідна роз’яснювальна робота «стосовно необхідності вдосконалення територіальної організації влади», а також «надання місцевим органам влади методичної допомоги з питань практичного моделювання створення дієздатних територіальних громад».

Ця концепція, яка нині пропагується секретаріатом Президента та Міністерством регіонального розвитку та будівництва, повідомляє прес-служба Миколи Томенка, передбачає скорочення кількості сільських рад та в перспективі перегляд адміністративно-територіального поділу до ліквідації областей.

Заступник глави парламенту наголосив, що він не знає жодного рішення Верховної Ради, а також рішення жодної з обласних та районних рад України, яке б підтримало такий проект. «Тому викликає здивування, що в умовах, коли місцева влада мала б опікуватися проблемами громадян і боротьбою з кризою, чиновники збираються для того, щоб обговорювати та реалізовувати проект, який не має підтримки ні вищої законодавчої влади, ні системи місцевого самоврядування», — підкреслив Микола Томенко.

Заступник Голови Верховної Ради також здивований, що, незважаючи на те, що недавні всеукраїнські муніципальні слухання знехтували голови обласних рад та більшість міських голів, реалізація цієї реформи, проте, продовжується.

Верховна Рада, на його переконання, має висловити свою думку. Оскільки, за його словами, проведення адміністративно-територіальної реформи в умовах фінансово-економічної кризи — це «політичне безумство».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.