Володимир Литвин запропонував зробити виїзне засідання Верховної Ради, можливо, десь на міській площі, щоб депутати почули від людей, про що сьогодні болить Україні, й відповіли на запитання виборців відверто, дивлячись їм у вічі. Цією думкою Голова Верховної Ради України поділився вчора з журналістами під час прес-конференції в Полтаві.

Володимир Литвин наголосив, що політики сьогодні різноманітними акціями й випробуванням новітніх виборчих технологій намагаються відвернути увагу суспільства від насущних проблем, які перебувають на поверхні. Але в багатьох випадках саме безпосереднє спілкування із простими мешканцями міст і сіл дає відповіді на виклики часу. У зв’язку з цим він звернувся до всіх політиків, які публічно демонструють свою прихильність до Бога, «хоча б у Страстний тиждень вести себе адекватно й угамувати свої пристрасті щодо влади». На переконання Володимира Литвина, «сьогодні потрібно, як ніколи, продемонструвати спільну громадянську позицію, а не якийсь партизанський підхід, вичікуючи, коли територію звільнять і можна приходити її освоювати».

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо можливих конституційних змін у державі, Володимир Литвин висловив глибоке переконання у тому, що Україні потрібні зміни, але вони мають відбуватися спокійно, в процесі діалогу й базуватися на потребах суспільного поступу, відповідати глибинним запитам українського народу, а не підпорядковуватися якимсь окремим політичним інтересам, і тому «є глибоке розуміння нереальності того, що пропонується». «Якби в Україні дотримувалися Конституції, то не було б того безладу, якому треба покласти край. Політичні ігрища послуговуються лише для того, щоб переключити увагу людей від проблем насущних і в силовий спосіб, у тому числі через переписування Конституції, перехопити владу і ще — «щоб списати всі гріхи на війну».

Для Полтавщини характерною є проблема конфліктності між гілками влади на місцях. Так, у кількох районах області депутати районних рад уже вкотре висловлюють недовіру до голів районних державних адміністрацій, але ніякої реакції з боку Президента України, як це передбачає законодавство, немає. Відповідаючи стосовно цього на запитання журналістів, Володимир Литвин наголосив, що цю проблему не можна замовчувати й затягувати з її вирішенням. Він вважає за необхідне на місцях проводити вибори за мажоритарною системою, формувати виконавчі комітети й «ліквідувати державні адміністрації як клас, тоді не буде зведення рахунків. Адже сьогодні відсутність ефективності влади призводить до того, що люди не знають, до кого звернутися».

Цікавила місцеві мас-медіа і думка Володимира Литвина стосовно питання відкритих списків під час парламентських виборів, адже сьогодні скільки політиків — стільки й інтерпретацій. Його позиція однозначна — потрібно максимально наблизити депутата до виборців і змусити його звітувати перед людьми: «Я є прихильником мажоритарної системи, але час диктує нові підходи. Тому альтернативою може стати публічне формування партіями списків кандидатів у депутати, закріплення їх за окремими округами й відповідно до набраних результатів проходження до парламенту. Щоправда, тут є дві проблеми: який має бути відсотковий бар’єр і як бути із політичними лідерами. З другого боку — політики не дуже захочуть іти в округи, де зіткнуться інтереси і в політичних, і в фінансових вимірах».

Навколо чого можна об’єднати Україну? На це досить складне запитання Володимир Литвин відповів так: «Навколо збереження українського народу і це не патетика, а реальність, коли бачимо моральну деградацію в суспільстві, коли нас не вважають за людей з цивілізованої країни і ставлять у ряд із слаборозвиненими африканськими державами. Домінування однієї частини України не може бути. Лише центр держави повинен цементувати навколо себе, якщо ні, то Україна буде приречена на розпад. Час на державне становлення невблаганно збігає».

* * *

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин сподівається, що події у Молдові стануть застереженням для українського політикуму від можливих фальсифікацій під час наступних виборів. Про це В. Литвин заявив у середу на прес-конференції в Полтаві.

Коментуючи на прохання журналістів події, які відбуваються нині в Молдові, В. Литвин зазначив: «Події, які мають місце в Молдові за результатами виборів... ця реакція, яку спостерігаємо у сусідній дружній нам країні, змусить українських організаторів задуматись, які можуть бути наслідки того, коли офіційно оприлюднене волевиявлення людей на грядущих виборах не буде відбивати волю людей».

В. Литвин висловив переконання у необхідності прийняття низки рішень, у тому числі на законодавчому рівні, які б унеможливлювали «будь-які політичні інтриги та ігрища» під час виборчих кампаній.

Прес-служба Верховної Ради України.