Католики відзначили Пальмову неділю

Тисячі житомирян зібралися 5 квітня біля костьолу святого Яна з Дуклі, затим урочистого ходою пройшли через Соборний майдан міста до Кафедрального костьолу святої Софії.

У кожного в руках — пучок зелені, як у цієї дівчинки (на знімку). Свято, яке у православних називають Вербною неділею і яке цього року відзначатимуть 12 квітня, вже прийшло до католиків. Вони називають його Пальмовою неділею. Виникненню традиції послужили біблійні оповіді: Ісус в’їжджав до Єрусалима на віслюкові, люди встеляли йому шлях пальмовим гіллям, вітаючи Спасителя. Попереду найбільше християнське свято: католики називають його Неділею Великонічною, православні — Великоднем.

Олексій КАВУН.

Житомир.

Фото автора.

Дніпропетровщина поповнилася мобільною клінікою

У рамках благодійної програми, спрямованої на лікування, профілактику та моніторинг стану здоров’я ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД дітей у регіонах, Дніпропетровський обласний центр профілактики і боротьби з цією недугою отримав від Фонду «АнтиСНІД» мобільну клініку вартістю понад 100 тисяч доларів. Мікроавтобус Mercedes Vіto обладнаний найсучаснішою медичною технікою, витратними матеріалами для роботи впродовж року, а також необхідним устаткуванням для проведення огляду ВІЛ-інфікованих дітей, лабораторного обстеження та транспортування зразків крові до лабораторій центральних клінік.

Протягом минулого року, повідомили в управлінні преси та інформації облдержадміністрації, на Дніпропетровщині зареєстровано понад три тисячі нових випадків ВІЛ-інфекції. Показники захворюваності більш як удвічі перевищують загальноукраїнські. Кошти на придбання мобільних клінік, які, крім Дніпропетровська, отримали також Миколаїв, Донецьк, Сімферополь, зібрано на благодійному аукціоні.

Тетяна КОЛЯДИНСЬКА.