До всіх проблем, які має Зарічненський район, в останні роки додалася ще одна: людям не дають жити... дикі кабани. Звірини розвелося в лісі стільки, що вже навіть на власних обійстях селяни не почуваються в безпеці. Для посівів узагалі лихо — віддалені ділянки люди давно полишали, бо зібрати там врожай неможливо.

— Дикі кабани «хазяйнують» на наших городах, — бідкається господар із села Морочне Володимир Костюкович (на знімку). — Восени у мене картоплю знищили. Та ще й харчами перебирають — адретту з’їли всю (я вісім рядків довжиною 300 метрів посадив), а з несортової — тільки ту, яка більша. З озиминою — не легше. Тритікале вщент знищене, а сходи пшениці на полі лише клаптиками полишалися.

— Значна частина селян не мають роботи. Особисте господарство — їх основне джерело доходу. Тому розпач зрозумілий, — каже Морочненський сільський голова Олександр Захаревич. — Люди і білі опудала на полях ставлять, і огороджують земельні ділянки, й розміщують там включені радіоприймачі. Проте все це не відлякує тварин.

Майже половина району — не менше 30 сіл — потерпають від нашестя сікачів. Побачити сліди їхньої «роботи» можна вже за двісті метрів від крайніх хат: земля ніби після військових маневрів. Жінки та діти тепер і до лісу по гриби та ягоди бояться ходити. А житель села Мутвиця Борис Колб узагалі зустрів кабана на власному обійсті.

Завдають шкоди звірі й праці лісівників. Встерегти молоді саджанці дуба, бідкається лісник Мутвицького лісництва Олександр Житнікович, фактично неможливо.

— Раніше, — додає майстер лісу Сергій Репецький, — якщо водився один кабан у масиві, то вже добре було. Проблема постала років три-чотири тому. Тоді трапилися значні пожежі у Білорусі й кабани мігрували у наші ліси. Першими потерпали прикордонні села Омит, Ніговищі та інші.

Сприяє демографічному вибуху серед диких кабанів і заборона на них полювати. Адже значна частина зарічненських лісів має статус заказника. Зрештою, кажуть місцеві люди, якби це й було дозволено, відлякує вартість ліцензії на полювання, яка сягає трьох тисяч гривень. За такі гроші можна купити три тонни картоплі.

Тим часом занепокоєння громадян зростає.

— Скаржилися жителі села Новорічиці, — розповів заступник голови Зарічненської районної ради Олександр Доронін. — Не перестають нарікати і мешканці сіл Морочненської, Локницької, Вичівської, Омитської та інших сільрад. Районна ж рада в свою чергу зверталася до місцевих лісівників, а також до Рівненського обласного управління лісового і мисливського господарства, і до Українського товариства мисливців та рибалок. Відповіли, що втручатися не можна, адже ця територія є загальнозоологічним заказником місцевого значення.

— Треба змінити статус заказника або режим у ньому, — бачить вихід мисливствознавець Зарічненського району Руслан Христюк. — Лише тоді там можна буде полювати, а відтак врегулювати поголів’я дикого кабана. Відповідне рішення може прийняти обласна рада.

Світлана ТУБІНА,Олександра ЮРКОВА.

Рівненська область.

Фото Світлани ТУБІНОЇ та з архіву «Голосу України».