За повідомленням Держкомстату, інфляція у березні уповільнилася до 1,4 відсотка проти лютого і до 18,1 — порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це означає, що сприятливий ціновий тренд зберігається. Але на зниження споживчих цін улітку вочевидь сподіватися важко.

Ледь помітне здорожчання проти лютого (на одну десяту відсотка) зафіксовано для продуктів харчування і безалкогольних напоїв, водночас приємнішою стала динаміка у річному вимірі (115,4 відсотка у березні — проти 120,1 у лютому). Найбільш помітно подорожчали цукор, м’ясо птиці, масло і фрукти. А подешевшали — яйця, молоко, овочі, свинина та яловичина.

У сфері охорони здоров’я ціни зросли на 2,6 відсотка головно через подорожчання ліків (3,3 відсотка). Зростання вартості пасажирських перевезень на залізниці (3,8 відсотка) і автотранспортом (1,1 відсотка) дещо знівелювало подешевшання авіаційних перевезень (на 1,8 відсотка), як наслідок — зростання цін на транспорті становило 0,9 відсотка. На 1,2 відсотка подешевшали автомобілі. На піввідсотка зросли тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива.

Нагадаємо, в лютому інфляція становила 1,5 відсотка, тож від початку року споживчі ціни зросли вже на 5,9 відсотка, що унеможливлює досягнення урядового орієнтира за підсумками року в 9,5 відсотка. Швидше за усе, до літа ми матимемо помісячне зростання цін не менш за один відсоток. Остигання економіки та споживчого попиту переважує сезонні впливи. Разом з тим падіння доходів населення, яке спостерігається від початку року, а також непогамовані девальваційні очікування формують у людей прагнення до накопичення, а не споживання. Це, зокрема, підтверджує і активна купівля іноземних валют у березні (на $1,476 млн.). І, звісно, цьогоріч внутрішні ціни на продовольство формуватимуться під впливом активного експорту зерна на зовнішні ринки, тоді як Україна два роки поспіль навряд чи матиме великий врожай.