У сільгосппідприємстві «Радівське» на Вінниччині на конкретних документах доводять,що господарства взагалі не повинні платити за виробництво і зберігання таких відходів тваринництва

Сільгосппідприємства, які до квітня не отримали ліміти на розміщення відходів, зокрема, гною, сплачуватимуть «брудний» збір у десятикратному розмірі. Про це бухгалтерів сільгосппідприємств Калинівського району на Вінниччині попередили на нараді місцеві податківці.

Гроші не пахнуть

У СТОВ «Радівське» не встигли до встановленої дати оформити документи для отримання лімітів. Агроном Віталій Славінський, який займався цим питанням, каже: підготувати треба більше десяти різних довідок. Поки що отримали одну — від санепідемстанції. Привозили в господарство фахівців СЕС, вони проводили заміри, робили підрахунки. «Посівна почалася, вже не до того», — зазначає агроном.

— Поки, вибачте на слові, цей «смердючий» податок був невеликий, ми ще якось терпіли, а тепер, мабуть, у суд треба подавати на екологію й податкову, бо не можна так збиткуватися над підприємством, — каже керівник ТОВ «Радівське», Герой України, депутат обласної ради Анатолій Пачевський.

За його словами, приблизно три тисячі гривень сплачувало господарство за забруднення навколишнього середовища та зберігання гною. Така сума «набігала» протягом кварталу. «Ми намагалися переконати тих, хто стягує такий податок, що гній не забруднює середовище. Навпаки. Це гарне органічне добриво дає можливість підвищити родючість землі. А нам доводять, що гній віднесено до малонебезпечних відходів».

Спеціалісти господарства знайшли закон «Про відходи». Там сказано: відходи — це матеріали та предмети, які утворюються в процесі діяльності людини і не мають подальшого використання за місцем утворення. Власник повинен позбутися їх шляхом утилізації. «Про гній, самі розумієте, так сказати не можна, — продовжує керівник господарства. — Бо це, повторюю, цінне органічне добриво. Тому безпідставно вважати, що він не має подальшого застосування. Однак сперечатися з чиновниками тільки собі на шкоду, тому три роки сплачували ту суму, яку нам називали і так робили б далі. Але ж тепер поставили умову: не отримаєте дозволу — збільшать податок удесятеро...»

Я був у Данії, — продовжує співрозмовник. — Ця країна приблизно така за територією, як наша область, а утримує першість у світі з виробництва свинини. Там чи не у кожного фермера — свинарники. Але ніхто з них не платить за гній.

На фермі більше порядку, ніж в кабінетах чиновників

— Коли ми глибше вникли в цей вид податку, чи як там вони його називають, збір, — каже Анатолій Пачевський, — то з’ясували дивні речі. Почитайте, що пишуть з Державної податкової адміністрації. Ще у 2005 році повідомляли таке: «... підприємства, які займаються розведенням ВРХ та зберігають гній, не повинні сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища». Тим часом наша районна податкова адміністрація встановлює нам суму такого збору. І ми сплачуємо його.

Керівник господарства демонструє ще один документ. Цитуємо: «Відповідно до листа Міністерства охорони навколишнього природного середовища від 14.04.05 №2862/22/2-5, ліміти на розміщення гною Мінприроди не видаються». Підписав таке роз’яснення заступник міністра.

— Та в нас на фермі більше порядку, ніж у кабінетах чиновників, — каже спересердя Анатолій Пачевський. — З Києва пишуть одне, на місцях роблять інше.

За словами співрозмовника, податки зростають не тільки на гній. Так, до Пенсійного фонду підприємство уже відраховує більше коштів, ніж торік, на сім відсотків, до Фонду з безробіття — на півтора, на соціальне страхування — на два відсотки. Зросли відрахування і з деяких інших видів платежів. Зате під питанням дотація за здану великовагову худобу, на розвиток племінного тваринництва. В Радівці це одразу відчули, бо мають племінний завод. Так само уже не платять за розвиток насінництва. Знову-таки фінансова втрата для СТОВ «Радівське», бо це сільгосппідприємство належить до першої групи насіннєвих господарств.

— А нам з телеекрана, — додає Анатолій Пачевський, — чиновники говорять про якісь податкові канікули для АПК.

До речі, ліміти і дозволи на наступний 2010 рік слід оформити до 1 червня 2009-го.

Вінницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.