Сьогодні, 8 квітня, о 10-й годині ранку в сесійній залі Верховної Ради України розпочнуться традиційні щорічні парламентські слухання. Нинішня тема: «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи».

Яка «чорнобильська» проблематика важливіша?

Позиція Міністерства праці та соціальної політики України в цьому питанні однозначна: в останні роки технічні «чорнобильські» проблеми трансформувалися в соціальні. Аналіз, проведений цим міністерством, свідчить, що за останні 11 років загальна чисельність постраждалих громадян від аварії на ЧАЕС зменшилася на 26 відсотків. Проте кількість осіб, які належать до першої категорії (інваліди), збільшилася майже на 80 відсотків. Більшість з них — безпосередні учасники ліквідації наслідків катастрофи.

Тобто, на думку фахівців міністерства, спостерігається тенденція до стрімкого зростання чисельності інвалідів. Якщо в 1991 році їх налічувалося близько двох тисяч, то нині вже понад 109 тисяч дорослих, а також 2,6 тисячі дітей-інвалідів. Отже, погіршення здоров’я постраждалого населення внаслідок Чорнобильської катастрофи призводить до стабільного зростання кількості осіб, яким встановлюється інвалідність.

Тому зростає потреба в посиленні державного соціального захисту цієї категорії інвалідів. Що і є підтвердженням трансформування «чорнобильської» технічної проблематики в соціальну.

Заступник міністра Мінпраці Леонід Савенко стверджує: останнім часом понад 90 відсотків передбачених держбюджетом коштів на фінансування чорнобильських програм мають соціальне спрямування. Решта, 10 відсотків, спрямовується на вирішення питань радіаційного захисту населення й техногенної безпеки.

Ще заступник міністра запевняє: «Уряд розуміє всю глибину «чорнобильської» проблеми й рік у рік докладає всіх можливих зусиль до мінімізації негативного впливу аварії на життя сотень тисяч українців».

Можливо, все це так. Утім, учасники сьогоднішніх парламентських слухань скажуть, як міністерство розуміє «всю глибину» і чи достатні його зусилля для мінімізації наслідків аварії.

Безперечно, учасники слухань оцінять усе зроблене в країні за минулі роки і передусім після попередніх слухань з усіх питань подолання наслідків аварії на ЧАЕС. Значну увагу вони мають зосередити на ході робіт з перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, питаннях введення в експлуатацію комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами ЧАЕС та інших необхідних об’єктів. На підготовці до будівництва нової безпечної захисної споруди, про доцільність спорудження якої немає одностайної думки у багатьох фахівців. На поліпшенні соціально-економічного стану і подальшого розвитку радіоактивно забруднених територій.

Учасники слухань неодмінно мають висловити свою позицію щодо стану у відомій зоні відчуження, з якої збільшується кількість випадків вивезення радіаційно забруднених матеріальних цінностей та предметів, якими потім користуються і опромінюються люди. Адже, за словами Прип’ятського спеціального прокурора, молодшого радника юстиції Сергія Лукашевича, загальнокримінальна злочинність у зоні 2008 року зросла на 50 відсотків порівняно з 2007 роком.

Отже, немає другорядних і менш важливих за «чорнобильську» проблем.