Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та праці підтримує законопроект про внесення змін до Закону «Про житловий фонд соціального призначення», які стосуються забезпечення житлом безпритульних громадян.

На засіданні комітету було звернуто увагу на те, що законопроект (реєстр. номер 4109), що його подали народні депутати Василь Хара та Володимир Марущенко, врегульовує те коло питань, що й ухвалений Верховною Радою V скликання 27 липня 2007 року Закон «Про внесення змін до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення». Однак, наголошували парламентарії, «документ не був підписаний Президентом України у зв’язку з неповноважністю парламенту».

Автори зазначили, що законопроектом передбачається віднести до закладів соціального захисту для бездомних громадян будинки нічного перебування, центри реінтеграції, соціальні готелі, функціонування яких здійснюється відповідно до законодавства. Проектом також пропонується норма, згідно з якою у разі відсутності в особи, якій надаються послуги закладом соціального захисту для бездомних громадян, документів, що посвідчують особу, та актів цивільного стану відповідний орган місцевого самоврядування протягом двох місяців з дня зарахування до такого закладу забезпечує відновлення втрачених документів. Крім того, бездомний громадянин може звернутися до органу місцевого самоврядування, що зареєстрував його переважне місцезнаходження, для отримання соціального житла.

Законопроект також передбачає, що місцеві органи самоврядування видають бездомним громадянам у день звернення направлення до закладу соціального захисту з метою забезпечення їх тимчасовим притулком. Відсутність документів, що посвідчують особу, не може бути підставою для відмови органу місцевого самоврядування в наданні тимчасового притулку в закладах соціального захисту для бездомних громадян.

На підставі відновлених документів, що посвідчують особу, та актів цивільного стану особа, якій надаються послуги закладами соціального захисту для бездомних громадян, може звертатися до органу місцевого самоврядування, що зареєстрував її останнє місце проживання, із заявою про взяття її на соціальний квартирний облік.

Члени комітету зазначили, що прийняття закону сприятиме реалізації заходів щодо утворення єдиної системи надання соціальних послуг через мережу закладів соціального захисту для бездомних громадян та забезпечить завершення ступеневої соціальної роботи з бездомними наданням їм соціального житла, повідомляє Інформуправління апарату Верховної Ради.