Кабмін затвердив розміри бюджетних тваринницьких дотацій на нинішній рік.

Своєю постановою Кабмін, зокрема, передбачив, що бюджетна дотація за екологічно чисте молоко власного виробництва, продане молокопереробним підприємствам для виготовлення продуктів дитячого харчування на молочній основі, становитиме 500 гривень за тонну. За реалізацію вовни у фізичній вазі переробним підприємствам можна розраховувати на державну підтримку в межах 5 гривень за кілограм.

Водночас встановлено спеціальну бюджетну дотацію за приріст поголів’я корів молочного, м’ясного та комбінованого напряму продуктивності, а також закуплені племінні нетелі або племінні корови молочного, м’ясного та комбінованого напряму продуктивності — до трьох тисяч гривень за голову. До того ж на таке відшкодування можуть розраховувати і сільгосппідприємства, що не утримували на початок року корів, але обзаводяться ними — збудували або відновили тваринницькі ферми.

Поголів’я телиць, закуплених у населення для вирощування, дотуватиметься з розрахунку до 5 гривень за кілограм живої ваги. Бюджетна дотація за поголів’я корів м’ясного напряму продуктивності виплачуватиметься племінним заводам — в обсязі до 1400 гривень за голову, племінним репродукторам — до 700 гривень, іншим сільгосппідприємствам — до 450 гривень за голову.

Не забув уряд і про племінних бджіл — їм належить до 15 бюджетних гривень на кожну бджолосім’ю. Овець також не обділив увагою. І за приріст поголів’я вівцематок та ярок старше одного року, і за наявне поголів’я господарю обіцяно до 60 гривень за голову.

На ідентифікацію та реєстрацію поголів’я великої рогатої худоби теж обіцяють кошти з бюджету — доплату в не більш як 20 гривень за одну голову ВРХ.

Фото автора.