Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся зі співдоповідачами комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами—членами Ради Європи (Моніторингового комітету) Ренате Вольвенд (на знімку ліворуч) та Сабіною Льойтхойзер-Шнарренбергер.

В. Литвин висловив задоволення рівнем співпраці з ПАРЄ, зазначивши, що «обсяг взаємодії зріс з відкриттям офісу цієї структури в Україні». Нині, на думку Голови Верховної Ради, «цілком очевидно, що перебіг політичних подій в Україні — це ще один додатковий стимул для налагодження тісної, результативної співпраці з ПАРЄ».

В. Литвин наголосив, що Україна «відчуває гостру потребу в досконалій виборчій системі» та серйозному реформуванні судової системи. У цьому контексті він підкреслив, що вдосконалення процедур судочинства і реформування судової системи загалом вимагає «спокійного, зваженого голосу фахівців, а не політиків», адже не секрет, що «йде боротьба за те, хто призначатиме суддів, хто контролюватиме суди». «Тут потрібен спокій, об’єктивізм і виваженість», — сказав В. Литвин. При цьому він наголосив на необхідності прийняття закону про процедуру примусового виконання рішень судів з тим, щоб привести українське законодавство у відповідність до Європейської Конвенції з прав людини. «Мова йде про те, щоб судова система була незалежною і професійною», — наголосив В. Литвин.

Серед важливих напрямів роботи українських парламентаріїв він назвав прийняття законодавчих актів, «які дали б змогу придавити в Україні корупцію».

В. Литвин висловився проти поспішного внесення змін до Конституції та «переписування Основного Закону під окремі особистості». На його думку, зміни до Конституції можуть бути ухвалені лише після напрацювання цього документа парламентською комісією, яку буде створено у Верховній Раді, та одночасної оцінки його Венеціанською комісією.

Представниці Моніторингового комітету зазначили під час зустрічі, що виборче законодавство в Україні, реформа судової системи та питання конституційних змін — це три основні елементи, на яких вони мають намір зосередитися під час візиту.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що візит спостерігачів дасть можливість виробити низку «конкретних і адекватних рекомендацій» для України. «Складність ситуації в країні повинна спонукати до ухвалення адекватних рішень», — підкреслив він.

Прес-служба Верховної Ради України.