Голова Верховної Ради Володимир Литвин зустрівся вчора з Президентом Європейського парламенту Хансом Гертом Пьоттерінгом, який перебуває в Україні з офіційним візитом на його запрошення.

В. Литвин подякував Президентові Європарламенту за згоду здійснити офіційний візит до України і зазначив, що тут надають «виключно важливого значення» цій події. «Я розраховую, що ви безпосередньо відчуєте, чим живе Україна, українські політики», — сказав Голова Верховної Ради, звертаючись до глави Європарламенту.

Х.Г. Пьоттерінг зауважив, що відчуває «глибоку симпатію» до України. «Для мене велика честь виступити у Верховній Раді, — сказав він. — 6 квітня стане визначною подією у стосунках нашого парламенту з Верховною Радою». Президент Європарламенту висловив упевненість, що переговори, які відбудуться в рамках його офіційного візиту, сприятимуть подальшому розвитку відносин України з Європейським Союзом.

Під час зустрічі сторони обговорили низку питань стосовно євроінтеграційних прагнень України, у тому числі щодо підготовки угоди про асоційоване членство, започаткування зони вільної торгівлі з ЄС та перспектив запровадження безвізового режиму.

Особливу увагу співрозмовники приділили ініціативі Євросоюзу «Східне партнерство», яка має охопити шість країн—сусідів ЄС: Азербайджан, Вірменію, Грузію, Молдову, Україну та Білорусь і яка схвалена Європейською Радою. Зокрема, Х.Г. Пьоттерінг повідомив, що установчий саміт «Східного партнерства» за участю керівників держав—членів ЄС та країн-партнерів відбудеться 7 травня у Празі.

За словами В. Литвина, Україна вітає всі ініціативи щодо співпраці з ЄС, у тому числі, стосовно «Східного партнерства», оскільки «у посткризовий період з’являться нові центри впливу, і вкрай важливо, щоб за цієї ситуації Україна не загубилася». «У цьому я бачу позитивний сигнал, а саме українська влада і український народ мають виконувати свої внутрішні завдання», — підкреслив він.

В. Литвин вважає необхідним, щоб Україна та ЄС спільно працювали над перспективою розв’язання низки проблемних питань, зокрема щодо спрощення візового режиму.

Голова Верховної Ради наголосив на важливості «наповнення ідеї «Східного партнерства» практичним змістом». За його словами, з цією метою 13 квітня поточного року в Києві відбудеться засідання представників парламентських профільних комітетів країн—учасниць «Східного партнерства», що дасть змогу «активізувати нашу діяльність у цьому напрямі».

Під час брифінгу для журналістів після завершення зустрічі В. Литвин, оцінюючи підсумки переговорів, констатував, що «наші позиції стосовно подальшого розвитку взаємин по лінії Україна—ЄС збігаються».

У свою чергу, Х.Г. Пьоттерінг висловив сподівання, що Україна відіграватиме головну роль у «Східному партнерстві». Він також зазначив, що Європа прагне, щоб Україна та Росія перебували у хороших стосунках, які базувалися б «на принципах самовизначення, демократії та верховенства права».

Прес-служба Верховної Ради України.

* * *

Формування відносин Україна—ЄС є одним із головних пріоритетів зовнішньої політики нашої держави. Про це заявив Президент Віктор Ющенко під час зустрічі з Президентом Європейського парламенту Хансом Гертом Пьоттерінгом. Глава української держави високо оцінив хід переговорного процесу щодо підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За вагомий особистий внесок у донесення до світової спільноти правди про геноцид українського народу під час Голодомору 1932—1933 років Президент Віктор Ющенко вручив Президенту Європейського парламенту Хансу Герту Пьоттерінгу орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня.