«

Після цього парламентарії ухвалили постанову

Україно-американська співпраця була плідною та відповідальною, однак у травні 2003 року, незважаючи на чинність угоди від 25 жовтня 1993 року, американська сторона в односторонньому порядку заявила про припинення фінансового забезпечення подальшого процесу створення ОЛП», — йдеться у зверненні. Це поставило під загрозу, яка зберігається і нині, вважають народні депутати, виконання міжнародних зобов’язань України з ліквідації стратегічних озброєнь за договором між СРСР і США про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь 1991 року, відповідно до якого в Україні виконуються роботи з утилізації твердого ракетного палива міжконтинентальних балістичних ракет РС-22.«Про рекомендації парламентських слухань на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості України».

У Верховній Раді виступив Президент Європейського парламенту Ханс Герт Пьоттерінг.

«

Україна, за його словами, є стратегічно важливим сусідом ЄС. Ханс Герт Пьоттерінг висловив сподівання, що наша держава буде позитивним лідером серед східних країн і посідатиме провідне місце у виконанні європейської ініціативи

З надзвичайно теплим почуттям я звертаюся до вас, демократично обраних представників українських громадян. Дуже приємно звертатися до вас в цьому історичному залі, який є свідком визначних подій демократичних змін України наприкінці 2004 року. Ці події, які відомі в підручниках історії як помаранчева революція, не тільки були поворотним моментом української історії, вони також започаткували нову еру стосунків між Україною та Європейським Союзом», — розпочав свій виступ президент Європарламенту.«Східне партнерство».

Іноземний гість зачепив і серйозні виклики для України та Європи. Це — економічна криза, енергетична безпека та стабільність. Він закликав підтримувати принципи економіки соціального ринку, а також справедливої конкуренції і прозорих правил. Серйозне занепокоєння, за словами Ханса Герта Пьоттерінга, викликала газова криза. А тому Євросоюз вважає за доцільне створення спільного енергетичного ринку.

Він назвав надзвичайно важливим, зокрема, виконання справжньої конституційної реформи,

Пьоттерінг закликав Україну до співробітництва з Росією.

Водночас Пьоттерінг дав зрозуміти, що Україна може розраховувати на Євросоюз в об’єктивних оцінках минулого. Так, європарламентарії пам’ятають про трагедії українського Голодомору, а 2 квітня ухвалили резолюцію, яка засуджує тоталітарні режими ХХ століття — націонал-соціалізм та комунізм.

«Ми також ведемо мову про диверсифікацію енергоджерел», — зазначив президент Європарламенту. Криза, переконаний він, висвітила ключову роль нашої країни в забезпеченні енергетичної безпеки ЄС і в гарантуванні безперебійності транзиту газу до ЄС і підкреслила, що Україна має контролювати свою енергетичну незалежність. «Прийшов час для Європейського Союзу та України розробити спільну стратегію щодо спільної енергетичної безпеки на принципах відкритості й прозорості», — підкреслив Ханс Герт Пьоттерінг.«яка створить серйозну систему розподілу повноважень між усіма гілками влади», виконання судової реформи, надання незалежності суддів, зміцнення політичних партій, відокремлення бізнесу від політики, а також прозорість та підзвітність державних установ.«Шановні колеги, давайте співпрацювати з Росією на основі прав людини, демократії та верховенства права. Це наше бачення майбутнього європейського континенту у ХХІ столітті», — зазначив він.

«

Парламент прийняв постанову

Стабільна безпечна демократична Україна означає стабільну і безпечну Європу», — наголосив Президент Європейського парламенту.«Про присудження у 2008 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування»

Верховна Рада не змогла подолати вето Президента на закони України

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження своїх колег Дмитра Ветвицького, Володимира Каплієнка і Віктора Лозинського та побажали успішної парламентської діяльності й міцного здоров’я.

«Про Фонд державного майна України», «Про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та на зміни до деяких законодавчих актів щодо орендних відносин.

 

Ранкове засідання 6 квітня

У вчорашньому ранковому засіданні, на якому зареєструвалося 410 народних депутатів, взяли участь президент Європейського парламенту Ханс Герт Пьоттерінг, делегація Європейського парламенту і Парламентської асамблеї НАТО, доповідачі моніторингового комітету ПАРЄ.

А після оголошення запитів і виступів народних депутатів сесія ухвалила звернення Верховної Ради до Сполучених Штатів Америки з приводу фінансування робіт стосовно утилізації ракетного палива, що зберігається на Дніпропетровщині в Павлограді (

«за» — 379). Звернення, за словами Першого заступника Голови Верховної Ради, внесено керівниками всіх депутатських фракцій.