В Одесі з робочою поїздкою перебував митрополит Російської православної старообрядницької церкви Корнилій (Титов). Владика дав «Голосу України» ек- склюзивне інтерв’ю. Митрополит Корнилій (на знімку) на чолі Російської православної старообрядницької церкви перебуває з жовтня 2005 року.

— Старообрядницька церква виникла за часів панування Олексія Михайловича й патріарха Никона на початку XVІІ століття, — розповідає митрополит Корнилій. — Тоді державна і церковна влада, керуючись низкою зовнішніх і внутрішньополітичних міркувань, почали уніфікацію російських богослужбових текстів із грецькими, що не було сприйнято значною частиною Російської Церкви. Заведені в Московії форми здійснення таїнств, священнодійств, молитов були змінені, скасовані або навіть піддані анафемі соборним судом Церкви. Почалося переслідування старообрядників з боку влади. Вони емігрували з Російської імперії й осідали у різних куточках світу. Нині до Російської православної старообрядницької церкви належать понад 1 мільйон чоловік. Крім Росії, старообрядники сьогодні компактно проживають у Румунії — 200 тисяч віруючих, Польщі — 3000 осіб, США — 6 000, Болгарії — 1000, Австралії, Канаді — 1000 віруючих. У Російській Федерації на сьогодні налічується понад 500 000 тисяч старообрядників, у країнах СНД їх мешкає 300 000. У Російській православній старообрядницькій церкві налічується 260 храмів, кілька монастирів і 11 єпархій. Центр Російської православної старообрядницької церкви знаходиться в Москві в Рогозькій слободі.

— Яка мета вашої робочої поїздки до Одеської області?

— В Одеській області в місті Вилкове одна з найбільших за межами Росії община старообрядників. Їх називають липованами. На думку істориків, ця назва походить від поселення Липовень на Буковині, яке старообрядники заселили вперше 1669 року. Традиційні види діяльності липован — рибальство, обробка очерету, сільське господарство.

В Одесі відбулися єпархіальні збори, у роботі яких я брав участь. Раніше такі збори пройшли у Вінниці.

— Ви не вперше в Україні. Які ваші враження як першоієрарха Російської право-

славної старообрядницької церкви про її стан в Україні.

— Можу сказати, що старообрядників в Україні не кривдять, і це тішить. Взяти, приміром, Одесу й Одеську область. Я зустрічався з міським головою Едуардом Гурвіцем і знайшов з його боку повну підтримку всіх наших прохань. Нашому храму виділено земельну ділянку, старообрядники вільно відвідують церкву, де проходять служби. Аналогічна ситуація й у Вилковому.

Радує, що налагоджується діалог з Українською православною церквою. Я мав зустріч із митрополитом Одеським та Ізмаїльським Агатангелом, що пройшла в теплій, дружній і конструктивній обстановці.

— Владико, яка, на ваш погляд, перспектива зближення Української православної церкви й Російської православної старообрядницької церкви?

— Перші зустрічі зі священиками УПЦ свідчать, що ми обережно шукаємо й знаходимо загальні стежки до духовного єднання. Ми впевнені, що сьогодні вже час засвідчити світові православну єдність, тому що в умовах іншославної експансії така єдність просто необхідна.

Зрештою, все залежить від наших молитов і подяки Господові, сподівань на його всесильну допомогу. І ми дякуємо Богові за те, що він напоумляє нас і наставляє на шлях істинний служіння Йому. Він наставляє всіх, хто шукає порятунку в православ’ї.

— Дякую за бесіду, Владико.

Одеса.

Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.