Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга, 22 тур. 4-5 квітня.

«Чорноморець» — «Таврія». 0:2. 4 500 глядачів. Арбітр — Деревинський (Київ). Голи: Ковпак, 39 (п), Ідахор, 79.

«Арсенал» — «Львів». 0:0. 1 200 глядачів. Арбітр — Геренда (Калуш).

«Ворскла» — «Іллічівець». 2:3. 6 000 глядачів. Арбітр — Задиран (Дніпропетровськ). Голи: Маркоскі, 36, 57 — Кашевський, 15, Оберемко, 88, Воробей, 90.

«Кривбас» — «Зоря». 2:1. 1 200 глядачів. Арбітр — Зубарєв (Слов’янськ). Голи: Булку, 8, Максимов, 75 — Антонов, 11.

«Карпати» — «Харків». 0:2. 12 500 глядачів. Арбітр — Абросимов (Одеса). Голи: Гунчак, 18 (п), Платон, 85.

«Металург» (Запоріжжя) — «Шахтар». 1:0. 12 800 глядачів. Арбітр — Покидько (Полтава). Гол: Невмивака, 5.

«Металург» (Донецьк) — «Динамо». 0:2. 4 500 глядачів. Арбітр — Шандор (Львів). Голи: Алієв, 45 (п), Вукоєвич, 55. Вилучено Дишленковича («Металург», 43, фол останньої надії).

«Металіст» — «Дніпро». 3:2. 19 500 глядачів. Арбітр — Іщенко (Київ). Голи: Девич, 9, 45+1 (п), Коельо, 30 — Бєлік, 23, Ротань, 63. Вилучено Боровика («Дніпро», 44, фол останньої надії).

Бомбардири: Бангура («Динамо») — 12 м’ячів, Ковпак («Таврія»), Алієв («Динамо»), Коельо («Металіст») — по 11.

У п’яти матчах туру гості відібрали очки у господарів. Сенсаційно завершився матч у Львові, де «Карпати» — відмінники старту після зимової перерви — програли стабільному аутсайдеру «Харкову». До речі, то вже друга перемога харків’ян останнім часом. Цей результат, чергова нічия «Львова», перемога «Іллічівця» в Полтаві — свідчать про те, що вже тепер аутсайдери починають боротьбу за виживання.

Однак і у верхній частині турнірної таблиці спостерігається не менша конкуренція. Точніше, гостра боротьба йде за друге і третє місця. Адже мало в кого виникає сумнів, що київське «Динамо» завоює черговий комплект золотих нагород. Після невдачі «Шахтаря» в Запоріжжі і перемоги столичного клубу в Донецьку відстань між ними знову становить 15(!) очок.

Хоча наставник динамівців мав претензії до підопічних. Та ще й головний гравець оборони Тарас Михалик зазнав серйозного ушкодження. І це напередодні матчу 1/4 фіналу Кубка УЄФА в Парижі проти ПСЖ.

— Гра залишає бажати кращого, бо період, коли футболісти повертаються після поєдинків за свої збірні, завжди дуже складний, — сказав Юрій Сьомін. — Адже у національних командах у них була супервисока мотивація. А зараз вони певним чином спустошені, їх важко налаштувати на матч. Тому, як на мене, темп гри був повільним. Однак я вдячний моїм гравцям за те, що себе не жаліли і старалися. Ми виграли матч, але маємо велику втрату: серйозної травми зазнав Тарас Михалик.

Звичайно, епізод з вилученням у команді суперника певною мірою вплинув на перебіг подій. Однозначно, після цього нам стало легше. А в усьому іншому гра йшла на рівних. У «Металурга» були навіть гостріші моменти. Головне, що нам вдалося довести зустріч до переможного підсумку. Кількістю набраних очок ми задоволені.

Донецький «Шахтар» у Запоріжжі по полю пішки не ходив. Він діяв азартно, швидко, намагався нав’язати суперникові свою волю. Але для того, щоб перемогти, треба реалізовувати моменти. Цим «гірники» похвалитися не змогли. «Металург» цього разу був максимально мобілізований і дисциплінований. Швидко відкрив рахунок. Але «Шахтар» неодноразово з подібної ситуації виходив з честю. Збільшував швидкості, темп, починав тиснути щосили. І часу було достатньо — практично весь матч. Але не вдалося.

— Перемога «Металурга» цілком заслужена, — підбив підсумки Мірча Луческу. — Коли ми готувалися до поєдинку, говорили, що дуже важливим буде початок гри. Суперник в дебюті чинив на нас досить великий тиск. Загалом запорізька команда зіграла так, як потрібно для того, щоб завоювати три очки.

Для нас набагато краще було б, якби «Шахтар» виграв. Тоді був би і настрій, і ентузіазм перед грою з «Олімпіком». З іншого боку, можливо, футболісти опустяться на землю і по-іншому готуватимуться до гри у четвер, постараються зробити все можливе — переграти марсельський «Олімпік» і реабілітуватися за програш. Хоча зробити це буде дуже складно.

Було на що подивитись у Харкові. «Металіст» і «Дніпро» — гідні суперники — подарували глядачам видовищну, з гострою інтригою виставу. Боротьтба точилася до останньої миті. Якщо підопічні Мирона Маркевича вдало проведуть відкладений матч 9 квітня в Маріуполі проти «Іллічівця», то знову матимуть змогу розташуватися на другому місці в турнірній таблиці.

***

Першість країни. Перша ліга. 21-й тур. «Оболонь» (Київ) — «Закарпаття» (Ужгород). 0:0. «ІгроСервіс» (Сімферополь) — «Прикарпаття» (Івано-Франківськ). 1:0. «Сталь» (Алчевськ) — «Фенікс-Іллічівець» (Калініне). 1:2. «Десна» (Чернігів) — «Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка). 1:0. «Олександрія» — «Севастополь». 1:0. «Кримтеплиця» (Молодіжне) — «Енергетик» (Бурштин). 0:3.

«Оболонь» — 44 очки, «Закарпаття» — 39, «Севастополь» — 35, «ІгроСервіс», «Десна» — по 32, «Олександрія» — 30, «Сталь» — 29, «Волинь» — 28, «Фенікс-Іллічівець» — 25, «Дністер», «Динамо-2» — по 24, «Кримтеплиця» — 23, «Нафтовик» — 22, «Княжа» — 20, «Геліос» — 18, «Прикарпаття» — 17, «Енергетик» — 8.

На знімку: киянин Огнєн Вукоєвич (№5) забиває другого м’яча у ворота донецьких «металургів».

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.