«Акорди Хортиці»

У Запоріжжі завершився ІХ Міжнародний фестиваль-конкурс дитячого та юнацького виконавського мистецтва «Акорди Хортиці». Це унікальний творчий проект, в якому юні виконавці мали можливість виступити академічним симфонічним оркестром. Участь у конкурсі взяли понад 400 обдарованих дітей і підлітків з України, Росії, Білорусії, Німеччини, Південної Кореї та Китаю. Переможців визначало журі, у складі якого — провідні музиканти з України, Сербії, США.

Володарем гран-прі став Тарас Гуцуляк — вихованець дитячої музичної школи з Коломиї, Івано-Франківщина. Запрошення Міжнародного благодійного фонду Володимира Співакова на абонементні концерти у кращих залах Москви отримали також Аліна Малоран та Марія Васильчик з дитячої музичної школи Енергодара. Оздоровчі путівки для літнього відпочинку від Запорізької облдержадміністрації дістались Ганні Юган (класичний ліцей, Запоріжжя), дівчаткам з тріо бандуристів — Катерині Какойло, Маргариті Юхнік, Аліні Гартунг (дитяча музична школа №7, Запоріжжя) та учасникам вокального ансамблю дитячої музичної школи Енергодара.

Микола МАНЬКО.

Запорізька область.

Подорож молодої лінгвістки

У видавництві «Факт» вийшла перша прозова книга поетеси Анни Багряної — роман «Етимологія крові». Він уже став лауреатом конкурсу «Коронація слова-2008» (ІІІ місце), конкурсу видавництва «Смолоскип» (ІІ місце), а також відзначений Міжнародною україно-німецькою премією ім. О. Гончара.

Роман розповідає про подорож молодої лінгвістки Ярослави гуцульским краєм, де вона натрапляє на слід родинної таємниці, що здавна розпалювала її цікавість. Анна Багряна намагається створити напівдетективний, напівезотеричний твір, де є все: кармічний зв’язок поколінь, пам’ять крові, незримо закодована в кожному з нас, вихор людських пристрастей та певний філософський зміст.

Оповідь сповнена захоплюючих подій. Роман красивий, часом думається, що ця книжка могла б стати непоганою основою для художнього фільму, на зразок параджановських «Тіней забутих предків». Хоча враження іноді псує невибагливий молодіжний сленг і надмірна легкість у ставленні героїв та героїнь до кохання. З одного боку, героїні здаються сексуально стурбованими, з другого — надто меркантильні, без жодного поняття про світлі почуття. Хоча в реальному житті таких вистачає, тож не скажеш, що авторка надто грішить проти правди...

Юрій МОСТОВИЙ.