Виставою «Стусове коло» за участі письменника Дмитра Стуса, режисера Сергія Проскурні, рок-гурту «ТЕЛЬНЮК: Сестри» та актора Романа Семисала підтримають кіровоградці однойменну акцію в академічному українському музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького.

Київська презентація проекту, що пройшла у листопаді минулого року, підтвердила: український глядач хоче наново відкривати для себе постать Василя Стуса.

Відтак 2009 рік розпочинається туром «Стусового кола» ще сімома містами України. З 3 по 11 квітня «Стусове коло» об’єднає українські театри Дніпропетровська, Кіровограда, Черкас, Вінниці, Луцька, Львова та Рівного.

Як анонсували організатори мистецької акції, «несамовитий танок протилежностей — сила, яка ламає або народжує, пригнічує або штовхає на подвиги, дає можливість вибору або позбавляє його. Хто ти, якщо падаєш і не піднімаєшся? Хто ти, якщо не вмієш любити й ненавидіти? Життя Людини-легенди, яка опинилася на межі і зберегла віру й любов, — це коло за колом пройдений шлях, повний викликів і незбагненностей, шлях творення себе... Це — «Стусове коло».

«Стусове коло» — це коло людей, які пройшли свій шлях до Стуса і об’єдналися у літературно-музичному проекті. Це не традиційний вечір пам’яті, а літературно-музичне дійство, яке, відходячи від зашкарублих традицій, пропонує нову форму вечорів-спогадів. Адже «людину творить виклик!».

Довідка. 2008-й проголошено Президентом України Роком Василя Стуса, він відзначився, зокрема, появою літературно-музичного проекту «Стусове коло». Спочатку мистецький тур проліг батьківщиною поета — містами сходу України: Луганськом, Донецьком, Маріуполем, Слов’янськом, Горлівкою.