Саме після святкування 8 Березня уряд ухвалив істотно зменшити державну соціальну допомогу. «Подарунок» отримали, зрозуміло, не тільки жінки. Матеріальної підтримки позбавлено фактично всіх жителів села, залишивши їх сам на сам з городом.

На жаль, це не перший і, мабуть, не останній удар по малозабезпечених співгромадянах. Найімовірніше, суди незабаром будуть завалені позовними заявами тих, хто знає закони: вони зворотної сили не мають. І станеться те, що мало місце торік у Білоцерківському й Таращанському районах Київщини. Там до слуг Феміди звернулися сотні ветеранів війни, котрі не одержали в 2007-му щорічну разову грошову допомогу до 9 Травня.

Суди, не озираючись на Київ, але поважаючи відповідні закони й рішення Конституційного Суду України, створили скандальний для Кабміну прецедент: практично всі позови задовольнили.

За ветеранами в суди вирушили сотні матерів, які виховують дітей до трьох років, потерпілих «чорнобильців», жертв нацистських переслідувань, що також не одержали законну матеріальну допомогу. Суди були непохитні до «благань» держчиновників і захистили права громадян. Уряди-годи до «гвинтиків» прислухалися.

Лише в Таращанському районі в 2008-му виконавча служба заарештувала й стягнула з рахунку райуправління праці й соціального захисту 372 тисячі гривень. Ці кошти, виплачені за рішенням суду, були призначені для виплати ветеранам війни до річниці Перемоги.

Із обласного бюджету до 9 Травня виділили додаткові кошти, але їх не вистачило всім: 387 ветеранів залишилися без грошей.

Якщо вони звернуться по допомогу до Феміди, а до них приєднаються інші категорії скривджених, борги зростатимуть, як ціни. Важко уявити, в яку боргову яму «сяде» держава, коли всі обділені пільговики зажадають поваги ніким не скасованих законів. На їхньому боці, до слова, і прокуратура, яка справно вимагає своєчасних виплат не тільки зарплат, а й допомог.

Уряду не позаздриш: заощаджуючи на найбідніших, він усе далі заганяє себе в куток. Але Кабмін від райцентрів далеко, отже, відбивати атаки скривджених доведеться старанним і ні в чому не винним працівникам соціальної служби. Вони стали заручниками ситуації, між молотом і ковадлом. Щоб їм уціліти і вижити — прямий шлях на присадибну ділянку. Поповнювати лави тих, кого Київ, прирівнявши до заможних, позбавив усілякої соціальної підтримки. Залишаться, схоже, у райцентрах суди із чергами позивачів і прокурор з приписами...

Київська область.