Ранкове засідання 3 квітня

Трибуна та президія Верховної Ради заблоковані. Депутати від фракції Партії регіонів час від часу випробовують гучномовці. Свої «бойові пости» вони не полишали навіть уночі. Пленарне засідання Верховної Ради не відкрилося — глава парламенту так і не зайшов до сесійної зали.

Представники Партії регіонів усі як один стверджують, що вдатися до таких заходів їх змусила ситуація в країні, яка погіршується. Ситуація, коли влада абсолютно не реагує на наші пропозиції, є неприпустимою, кажуть вони. Саме тому ми проводимо дводенну попереджувальну акцію, сказав Олександр Єфремов. Регіонали наполягають на тому, що потрібно проводити одночасно президентські та парламентські вибори і сформувати новий уряд.

За словами Алли Александровської (фракція КПУ), нині немає нових ініціатив від уряду, які парламентарії могли б розглянути в сесійній залі. «У грудні була подана програма уряду, яка на 99 відсотків є декларативною, а декларації важко впроваджувати в життя», — сказала вона. Крім того, комуністи вважають, що неприпустимо уряду «лізти» до кишені мільйонів громадян, збираючи гроші «у вигляді акцизів, надбавок до цін і водночас заморожувати заробітну плату». За твердженням депутата, народні обранці хотіли б бачити реальні пропозиції, зокрема, щодо створення нових робочих місць та збільшення держзамовлень для підприємств.

За словами представника фракції Блоку Литвина Олега Зарубінського, його сьогодні позбавили права на працю. «Я прийшов о 9.45, зареєструвався, взяв законопроекти, які були запропоновані на сьогодні, але коли настала 10-та година, я зрозумів, що засідання не буде».

Дії Партії регіонів абсолютно нелогічними і неконструктивними вважає бютівець Остап Семирак. «Партія регіонів давно щось запланувала і для збереження обличчя їм довелося діяти в той спосіб, в який вони діють». Водночас він повідомив, що зранку відбулося засідання фракції, на якому було ухвалено рішення наступного тижня в понеділок працювати у сесійному режимі.

Близько тринадцятої години депутати-регіонали розблокували парламентську трибуну та зняли всі плакати.