Спостережливі люди помітили, що найуживанішим порівняльним виразом сьогодні став «... немов на пороховій бочці». Із цим твердженням важко не погодитися. Варто лише увімкнути телевізор, як одразу опиняєшся в полоні поганих новин. Знову щось вибухнуло, прорвало, загорілося... Знову жертвою стало чиєсь людське життя. У територіальному управлінні Держгірпромнагляду Луганської області ситуацію не драматизують, але водночас наявності синдрому «порохової бочки» не виключають. Особливо в житлово-комунальному господарстві.

Чому балони стоять без «шляп»

Про житлово-комунальне господарство кажуть, що це найображеніша державою галузь. Ні ухвалення законів і програм з її відродження, ні оголошений 2007 рік реформування ЖКГ позитивних результатів не дали. Стан комунікаційних мереж, як і раніше, залишається аварійним і потребує якщо не повної заміни, то серйозної реконструкції та ремонту. «Латання дірок» — повсякденна робота житлово-комунальних служб, а це означає, що в їхньому господарстві є необхідне устаткування для зварювальних робіт і балони з киснем. А ось про це докладніше.

Після вибуху в Євпаторії, причиною якого стало порушення вимог з експлуатації кисневих балонів, фахівці територіального управління Держгірпромнагляду передусім звернули увагу на напівпідвальні приміщення багатоповерхівок. Не секрет, що найчастіше комунальники розміщують тут свої майстерні й, всупереч забороні, зберігають кисневі балони для проведення зварювальних робіт. Для обстеження підвалів і підсобних приміщень на предмет зберігання там вибухонебезпечних речовин і предметів в області були сформовані мобільні групи. Завдяки їхній роботі вдалося ліквідувати багато які «порохові бочки». Наприклад, у місті енергетиків Щастя до адміністративної відповідальності притягнуто п’ять посадових осіб.

Варто зазначити, що й саме населення стало вимогливішим до дотримання правил безпеки з боку житлово-комунальних служб. Заступник начальника територіального управління Держгірпромнагляду В’ячеслав Гапонов зазначає, що останнім часом жителі області дедалі частіше інформують про порушення правил утримування кисневих і газових балонів, і в такий спосіб спільними зусиллями вдається наводити лад.

Щоправда, чинна система організації перевірок іноді вносить небажані корективи. Наприклад, відповідно до правил, цільову перевірку можна провести тільки після збігу десяти днів з моменту інформування керівників об’єкта про майбутній візит контролерів. З одного боку, ці десять днів дають можливість справді ліквідувати недоліки й порушення, але з другого, недбайливі керівники шляхом обману приховують від працівників служби нагляду справжні проблеми. У такому разі змінити ситуацію важко.

Найпоширеніше порушення — відсутність ковпачків на кисневих балонах і пристосувань, що виключають самовільне падіння ємностей. З’ясувалося, ковпаки в Україні — найбільша проблема, бо вони продаються лише в комплекті з балоном. Покупка не з дешевих, тому кожний власник намагається експлуатувати балони щонайдовше, а що стосується ковпаків, то цю деталь вони не вважають особливо важливою.

Все, як належить, але...

Особливу тривогу керівників наглядового управління викликає використання і зберігання кисневих балонів у лікувальних закладах області. За інформацією фахівців управління, на сьогодні жодна медична установа регіону, крім обласної дитячої лікарні, не має кисневої підстанції й кисневого проводу, що заходить у приміщення операційних і реанімаційних відділень. Та й у дитячій обласній лікарні, стверджують фахівці, не все зроблено за правилами. Просто неба у залізних рампах тут зберігають більш як 200 кисневих балонів, до того ж неподалік відділення патології немовляти. А, відповідно до правил безпеки, балони можна розташовувати від будинку лише на відстані не менш як 30 метрів. Коментуючи цей факт, головний лікар лікарні Василь Ткаченко стверджує, що сьогодні балони з киснем є резервом, і з появою кисневої станції на території лікарні їх практично не заправляють і не використовують.

Заднім числом Василь Ткаченко не виключає можливості виникнення нестандартної ситуації, причину якої могло спричинити розміщення на території лікарні двох сотень балонів з киснем. Але сьогодні, вважає він, небезпека минула. Ця проблема існувала з минулого сторіччя й була головним болем усіх керівників цієї лікарні. Однак наприкінці минулого року, на щастя, її вдалося розв’язати. З обласного бюджету були виділені кошти на встановлення 6-тонної кисневої станції і створення системи трубопроводу. Це не тільки забезпечило безперебійну подачу необхідних засобів життєзабезпечення в реанімаційне відділення, у якому перебуває майже 20 немовлят, а й заощадило бюджет лікарні.

Щойно мине криза, ділиться планами головний лікар, обладнають ще одну кисневу станцію — резервну, і тоді з балонами можна буде розпрощатися. А поки що лікарня не може від них відмовитися. Адже йдеться про сотні життів. Держгірпромнагляд теж не може заборонити утримування балонів з тієї самої причини. Синдром «порохової бочки», схоже, нездоланний.

Луганськ.