Стань літописцем

У видавництві Волинської обласної друкарні вийшла в світ книжка Миколи Поліщука «Рожденик».

Чи можна «Рожденик» називати книжкою, адже у ньому стільки не заповнених текстом сторінок? Як на мене, то це звичайний сімейний щоденник. Але щоб його заповнити, треба знати, хто ти, якого роду, ким були твої предки.

А в якому щоденнику ви знайдете детальні пояснення щодо нашого родоводу, ступеня спорідненості між людьми, традицій шанування предків? Ми знаємо, як назвати матір і батька дружини (чоловіка), діда, прадіда, прапрадіда, а хто йде далі у цьому ланцюжку поколінь? Тобто «Рожденик» — ще й насичена цікавою інформацією книжка.

Її автор, народознавець із Луцька Микола Поліщук, у деталях пояснює читачам, що таке родовід, дає класифікацію родичів аж до сьомого покоління. Для зручності він подає таблицю, яка допоможе вам намалювати родове дерево по батьківській або материнській лініях. Цікаво читачам буде заповнити й особисту анкету і скласти хронологію свого життя.

Автор пропонує також занотувати дні народження близьких родичів, кумів, хрещеників і друзів, створити життєпис окремих членів родини, записати цікаві родинні історії. Є в «Рожденику» й рубрика «Пам’ятка». Тут записуються імена померлих родичів і дати їх смерті, подається приблизний текст поминального виступу у дні вшанування пам’яті дорогих нам людей. Цікава і та частина видання, де йдеться про обов’язкову сімейну атрибутику, родинні свята, імена, якими нарікали дітей наші предки, український гороскоп. Книжка Миколи Поліщука придасться усім, кому небайдужа історія свого роду.

Микола ЯКИМЕНКО.

Волинська область.

Парад талантів

В Івано-Франківську відкрито виставку декоративно-ужиткового мистецтва майстрів народної творчості села Смодна Косівського району.

Це село здавна відоме працьовитими і талановитими людьми: різьбярами по дереву, кушнірами, ткачами, вишивальницями і гончарами-кераміками. При сільському будинку культури працюють художні колективи: фольклорний, вокальний (має звання народного), майстри народної творчості, яких знають не лише в Україні, а й за кордоном.

Свої твори на виставці демонструють смоднянці Богдан Ходан, Тарас Ходан (різьба по дереву); Людмила Якібчук (кераміка); Галина Крицалюк, Параска Пасічник (художня вишивка); Марія Федірко (вироби з бісеру); Наталя Федірко (ткацтво); Христина Ходан (писанки); Юрко Ходан (вироби зі шкіри). Експозицію можна побачити до 10 квітня.

Дарина НАЗАРЧУК.

Івано-Франківськ.