Під час саміту «великої двадцятки» лідери найвпливовіших країн світу вкотре намагалися знайти шляхи оздоровлення глобальної економіки. Так, було вирішено виділити по лінії Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку (СБ) близько одного трильйона доларів. Представляючи підсумки зустрічі в Лондоні, прем’єр-міністр Великобританії Гордон Браун наголосив, що країни «великої двадцятки» вже реалізують найбільший в історії план стимулювання світової економіки. Він зазначив, що загальний об’єм коштів, які виділяються, до 2010 р. має становити близько 5 трильйонів доларів, передає УНІАН.

Лідери країн «великої двадцятки» також вирішили оприлюднити списки територій «податкового раю» через ОБСЄ. Французька газета «Фігаро» вже опублікувала ці списки. За даними видання, загалом усі країни, що належать до «податкового раю», будуть розділені на три частини: «білі», «сірі» та «чорні». До «білого» списку увійдуть країни, які дотримуються міжнародних стандартів у податковій сфері та які підписали щонайменше 12 угод, відповідно до міжнародних стандартів. До «сірого» переліку зарахували держави, що пообіцяли дотримуватися міжнародних стандартів, але підписали менше 12 угод у цій сфері. До «чорного» внесуть ті країни, які не взяли на себе зобов’язань дотримуватися міжнародних стандартів. У списках, що надрукувала газета, Україна не значиться у жодній з груп.

Проте оприлюдення таких списків — це лише невелика частина глобальних перетворень, котрі чекають на світову економіку. Ключовою ідеєю стане зменшення протекціонізму держав. Оскільки лідери найвпливовіших держав світу погодилися з цим, рішення саміту більшість спостерігачів вважають важливими. Зокрема, відомий американський мільярдер Джордж Сорос привітав ухвалене на зустрічі рішення збільшити бюджет МВФ утричі — до 750 млрд. дол. Він висловив припущення, що зростання світової економіки може поновитися вже наступного року, передає Рейтарс.