Містечко Комсомольск на Полтавщині вкотре довело: право на існування у вигляді монументальної статуї мають не тільки вожді, художники і письменники. Відразу кілька новинок у День сміху поповнили міську колекцію скульптур — у склопластиці увічнили свиню в калюжі та даішника-добрягу.

Щойно з’явившись на вулиці Гірників, латунна бабуся стала зіркою не тільки вітчизняних, а й закордонних ЗМІ. Як символ малого бізнесу бабуля сидить неподалік стихійного ринку. Склянки з насінням, велика й трохи менша — на очах, пляшечка «для зігріву» — в засіках. Прототипам баби Маші, місцевим торговкам, уже встигла набриднути підвищена увага преси. Зате це єдине місце в містечку, де їх не ганяють стражі порядку. Вважається, що пам’ятник приносить удачу. Якщо потерти скляночку з насінням на скульптурі або посидіти поряд з нею до сходу сонця, і торгівля буде вдала, і з перевірками не наскочать.

Непідкупний даішник

У Комсомольску представників «цінних» професій поважають. Згадати хоча б монумент сантехніку на подяку за труби, що не протікають. Ось і даішники без уваги не залишилися. В дитячому парку новоспечений «дядя Стьопа» ловитиме прогульників і стежитиме за порядком. І хоча з ростом йому не пощастило, пишні форми заміняють йому всі недоліки. Круглолиций товстун із жезлом у руці та з орденами на грудях завжди на посту. Знаючі люди твердять, його прототип — інспектор ДАІ, знаменитий своєю непідкупністю. До речі, з кишені міліціонера стирчать червінець і двадцятка.

П’ятачка посадили в незручне положення

Ще один «свіжовідкритий» монумент у Комсомольську — свиня в калюжі. Як зазначила начальник міськвідділу культури Ірина Зеленська, він нагадуватиме деяким мешканцям, щоб ті не смітили в місті, не ламали паркани і не напивалися до поросячого вереску. Намалював кабана з розчепіреними ратицями 13-річний школяр Ваня Куімов, переможець міського конкурсу дитячих малюнків, якому набридли безлад і бруд на вулицях. Зліпив п’ятачка лише за два місяці Олег Рябо. За фахом — інженер гірничої промисловості, за покликанням — скульптор. Торговка насінням, сантехнік та ще з десяток композицій по всьому місту — теж його рук справа.

— Ще зовсім маленьким у дворі в бабусі я ліпив з глини машинки, а коли подарували пластилін — підводні човни. В них обов’язково відкривався люк, куди я саджав свою команду — мух і трутнів, — зізнався Рябо «Голосу України».

Нині роботи майстра розкидані по всій країні та «живуть» у приватних колекціях за кордоном.

До речі

Не тільки в Комсомольську люблять пожартувати. Чого тільки вартий пам’ятник ніжинському огірочку або полтавським галушкам? На продовження «смачної» теми одесити увічнили апельсин, що нібито врятував місто. У Черкасах пішли ще далі й поряд з українським вареником установили пам’ятник самогонному апарату. В Маріуполі вшанували героя — невловимого крокодила Годзика, за пригодами якого стежила вся країна. А от у Києві віднедавна тішить око мультиплікаційний Їжачок у тумані.

За організацію прес-туру до Комсомольська дякуємо народному депутатові Олександру Попову.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Київ—Комсомольськ—Київ.

На знімку: а починалося все з дяді Васі-сантехніка і леді — торговки насінням баби Маші.