Асоціації самоврядних органів узаконять

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти в другому читанні та в цілому законопроект «Про асоціації органів місцевого самоврядування».

Законопроектом, зокрема, пропонується визначити правові засади організації і діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування та їх добровільних об’єднань. Крім того, всеукраїнські асоціації зобов’язані щорічно подавати інформацію стосовно своїх членів до Міністерства юстиції України.

Як зазначили члени комітету на засіданні, під час підготовки законопроекту до повторного другого читання від суб’єктів законодавчої ініціативи надійшло 188 поправок, більшість із яких враховано. Зокрема, підтримано пропозицію, згідно з якою «всеукраїнськими є асоціації, що об’єднують більше половини органів місцевого самоврядування відповідних територіальних рівнів». Враховано також поправку, відповідно до якої «державна реєстрація всеукраїнських асоціацій здійснюється Міністерством юстиції України, а місцевих — територіальними органами Міністерства юстиції за місцезнаходженням асоціації».

***

Урегулюють порядок поділу земельних ділянок

Прийняти за основу законопроект «Про внесення змін до деяких кодексів України» (щодо спільної власності на землю) рекомендує парламенту Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин.

Даний проект закону приводить Земельний та Сімейний кодекси у відповідність із Цивільним кодексом через збільшення кола суб’єктів права спільної власності на землю, включивши до їх складу не тільки громадян і юридичних осіб, а й державу та територіальні громади. В документі передбачається також врегулювати порядок поділу земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності, а також віднести земельну ділянку, набуту у власність внаслідок безоплатної передачі із земель всіх форм власності до особистої приватної власності одного з подружжя.

Члени комітету підтримали зміни стосовно набуття права особистої приватної власності на приватизовану дружиною чи чоловіком земельну ділянку під час їхнього перебування у шлюбі. Водночас народні депутати підкреслили: «Скасування нотаріального посвідчення договорів про спільну власність може призвести до збільшення зловживань у цій сфері та зниження рівня захисту співвласників».

Комітет вважає, що прийняття законопроекту «усуне правові обмеження у реалізації права спільної власності на землю, допоможе визначити та гарантуватиме право особистої приватної власності одного з подружжя на земельну ділянку, приватизовану під час перебування у шлюбі».

Водночас комітет рекомендує парламенту відхилити законопроект «Про внесення зміни до статті 125 Земельного кодексу України» стосовно обмеження строку державної реєстрації документів, що посвідчують право на земельну ділянку.

Даний законопроект пропонує встановити, що «розгляд заяви і прийняття органом державної реєстрації рішення про державну реєстрацію документів, що посвідчують право на земельну ділянку, проводиться у строк, що не перевищує чотирнадцяти днів із дати надходження заяви та документів, необхідних для цієї реєстрації».

Під час обговорення проекту члени комітету висловили низку зауважень до нього. Зокрема, зазначали, що відносини, пов’язані з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, регулюється Законом «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень». Тому, на думку народних депутатів, внесення запропонованих змін до Земельного кодексу стосовно строків державної реєстрації документів, що посвідчують право на земельну ділянку, фактично призведе до подвійної реєстрації прав на них. А також затягуватиме набуття прав на земельну ділянку та вимагатиме додаткових коштів на їхню реєстрацію.

Крім того, наголосили парламентарії, Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок», в якому викладені в новій редакції статті 125, 126 Земельного кодексу та визначені строки реєстрації (14 календарних днів) прав на нерухоме майно та їх обмежень.

За повідомленнями інформаційного управління апарату Верховної Ради.