Однією з основних умов належного функціонування суду є забезпечення його приміщенням, придатним для здійснення судочинства, відповідно до вимог Конституції та законів України.

Проте цю умову щодо Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду не було виконано.

Так, свою процесуальну діяльність суд розпочав з 16.04. 2007 року. Оскільки відповідно до Указу Президента України від 16.11. 2004 року № 1417/2004 «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвердження їх мережі та кількісного складу суддів» суд не був забезпечений належним приміщенням, то був змушений орендувати частину приміщення за адресою: м. Дніпропетровськ, проспект ім. Газети «Правда», 29, загальною площею 953,1 кв. м, що належить приватній структурі.

За штатом суд має 53 судді та 191 працівника апарату, а нині працює 17 суддів і 97 працівників апарату.

Крім повільного призначення та обрання суддів на посади, заповненню вакансій чи не більшою мірою заважає відсутність у суду належного приміщення, тому що за даних умов робочими місцями можливо заповнити не більше 25 суддів.

Умови праці суддів та працівників суду надзвичайно складні. Судді перебувають у кабінетах по 4—5 осіб, працівники апарату по 12—15.

У 2008 році до суду надійшло 11279 справ, з яких розглянуто 56 відсотків. На 2009 рік (з врахуванням суттєвого погіршення соціально-економічної ситуації в країні) очікується надходження 16—18 тис. справ.

Зрозуміло, що наявною кількістю суддів стільки справ розглянути не вдасться. (Уже сьогодні справи призначаються на осінь цього року.)

За таких обставин першочерговим завданням для суду є забезпечення його належним приміщенням.

Продовжувати свою роботу в орендованому приміщенні по проспекту ім. Газети «Правда», 29, суд з 1 липня 2009 року не може, бо закінчується строк оренди. Коштів на оренду, виділених Державною судовою адміністрацією України, вистачить тільки на півроку. Крім того, щоб продовжити договір оренди, треба проводити тендер. Та його проведення є проблемним, оскільки немає бажаючих брати в ньому участь (зважаючи на кризові явища), в тім числі не надходить такого бажання і від нинішніх господарів приміщення.

Мною, як головою суду, спільно з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією вживались усі можливі заходи щодо забезпечення суду належним приміщенням.

Так, головою Дніпропетровської обласної державної адміністрації Бондарем В.В. було суду запропоновано приміщення за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Жуковського, 23, площею 4402,0 кв. м, яке належить Міністерству транспорту та зв’язку України і щодо якого було розпорядження Прем’єр-міністра України про передачу його Дніпропетровській обласній державній адміністрації.

Однак розпорядження не було виконано, тому 12 січня 2009 року під час зустрічі з міністром транспорту та зв’язку України Вінським Й.В. було досягнуто усної домовленості про передачу частини вказаного приміщення площею 2324,8 кв. м в оренду, і у зв’язку з цим було підготовлено та передано мною особисто відповідний пакет документів.

Та 27 березня 2009 року, після неодноразових обіцянок, з міністерства надійшов лист про недоцільність передачі згаданої частини приміщення судові. В той же час, за нашою інформацією, приміщення використовується неефективно, у 2007 році завдяки зусиллям Дніпропетровської облдержадміністрації зупинено продаж приміщення приватним особам.

Щоб вчасно запобігти зупиненню роботи суду напередодні виборів Президента України та забезпечити судовий захист прав, свобод та інтересів громадян, юридичних осіб на території Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей, звертаюсь до усіх вас з проханням всіляко сприяти наданню Дніпропетровському апеляційному адміністративному суду належного приміщення.

З повагою,голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Олександр МАРТИНЕНКО.