Рецензія на монографію Валентини Гошовської «Соціальна реальність у контексті розбудови демократичного суспільства»

Загальносвітові тенденції свідчать, що соціальна сфера є провідним чинником соціально-економічного розвитку суспільства. Показники якості життя і розвитку людини стають критерієм прийняття рішень у сфері економічного та соціального розвитку дедалі більшої кількості держав.

Для українського суспільства, котре історично зорієнтовано на ідеали соціальної рівності, гостре соціальне розмежування, до якого за дуже короткий термін призвів майже неконтрольований розвиток ринкових відносин, становить особливу небезпеку. Пошук національної моделі соціальної держави — одна з болючих проблем сучасного етапу державотворення в Україні. Тому так важлива поява монографії—навчального посібника Валентини Гошовської «Соціальна реальність у контексті розбудови демократичного суспільства». Закономірно, що її написала жінка — державний діяч, політик і науковець, народний депутат України двох скликань, автор і співавтор більш як 70 законів і постанов Верховної Ради з питань соціальної політики, кількох монографій та понад 100 наукових праць, присвячених соціальній безпеці та історії зародження й розвитку соціал-демократії в країні.

Поява такої праці стала відповіддю провідного фахівця з проблем соціальної політики сучасним викликам. Адже, як стає дедалі очевидніше, шлях реформування суспільно-економічної системи, створення ефективної та стабільної економіки, розбудови соціально орієнтованої держави в Україні буде дуже складний, важкий і тривалий. Серед численних небезпек, що очікують країну на цьому шляху, найбільш загрозливою є соціальна поляризація, яка розмежувала українське суспільство на багатих і бідних. Маємо констатувати, що процес диференціації українського суспільства та пауперизації широких верств населення становить сьогодні загрозу національній безпеці країни.

Як зазначає автор: «В Україні відмовилися від серйозних тенденцій трансформації власності. Відчуження українців від власності і зрівнялівка в розподілі доходів відбулися безсистемно, без будь-якого прогнозування наслідків цього болісного, хоча й об’єктивного процесу для суспільства. Вузька група людей, наближених до високої влади, без законодавчої бази, за активного сприяння держави захопила найважливіші об’єкти колишньої суспільної власності! Сьогодні корупція у сфері земельних відносин поповнює лави мільярдерів і мультимільйонерів і ще більшою робить прірву між олігархатом і простою людиною».

В. Гошовська не раз намагалася привернути увагу суспільства до цієї вкрай важливої проблеми, працюючи головою Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики і праці, заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони, першим заступником міністра оборони з гуманітарної політики та у зв’язках з Верховною Радою України.

Автор вважає, що саме соціальна держава свого часу забезпечила успішний курс на здійснення соціальних перетворень у багатьох розвинених країнах — США, Фінляндії, Швеції та інших. Проте, на думку Валентини Гошовської, в Україні соціальна держава залишається лише суспільним ідеалом. «Серед багатьох латентних соціальних проектів в Україні немає жодного, здатного надати публічній політиці в цій царині системного характеру».

Свого часу автор ініціювала проект концепції соціальної держави, який широко обговорювався та був підтриманий Міністерством праці та соціальної політики, Національною академією наук України, профспілковими діячами. Нині Валентина Гошовська — директор Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові, професор, доктор політичних наук, організатор професійного навчання державних менеджерів. Саме цей значний досвід політика, управлінця і науковця став підґрунтям для написання теоретично обґрунтованого та практично вивіреного навчального посібника з питань стратегії розбудови в нашій країні соціальної держави.

Автору вдалося аргументовано розкрити в цій роботі проблеми подолання бідності, бездомності в українському суспільстві, поставити питання формування середнього класу в Україні, врегулювання демографічної ситуації та міграційного руху населення. Автор вказує конкретні шляхи вдосконалення політики оплати праці, системи соціального страхування та державної соціальної допомоги широким верствам населення.

У теоретичному розділі монографії розглядається типологія соціальних держав Європи (Велика Британія, Швеція) та Америки (США), їх сутність і можливі, наближені до українських умов, моделі розбудови соціальної держави.

Аналіз відповідності законодавчих норм соціального забезпечення в Україні загальноєвропейським та міжнародним нормам дав змогу автору накреслити шляхи практичної реалізації, конкретні заходи з боку владних структур щодо дотримання принципів соціальної захищеності населення, формування відповідної нормативно-правової бази, створення інформаційно-методичного забезпечення соціальної допомоги тощо.

У посібнику моделюються конкретні управлінські рішення на основі соціально-економічного аналізу та використання позитивних досягнень зарубіжних країн щодо розбудови соціальної держави.

Монографія ґрунтується на значній джерелознавчій базі і вітчизняних, і зарубіжних соціально-економічних та соціально-політичних джерел.

До безперечних переваг навчального посібника, рекомендованого Міністерством освіти і науки, треба зарахувати широкий спектр понять і термінів, які розкривають поняття «соціальна держава», формують уявлення про неї як цілісний феномен, що перебуває в постійному розвитку.

Складність і динамічність сучасних завдань, що стоять перед державою, бізнесовими структурами, політичними партіями і громадськими об’єднаннями, актуалізують проблему розроблення програм і проектів, які забезпечують реалізацію принципів соціальної держави. З цього погляду пропонований навчальний посібник покликаний задовольнити інтереси широкого кола суб’єктів, які беруть участь у розбудові демократичного суспільства в Україні. Він буде корисний і викладачам навчальних закладів різних рівнів, і працівникам органів виконавчої влади, науковцям і політикам, широкому громадському загалу, що цікавиться питаннями соціальної політики і сутності соціальної держави.

Сподіваємось, що нова монографія Валентини Гошовської «Соціальна реальність у контексті розбудови демократичного суспільства» стане помітною науковою подією та сприятиме утвердженню в суспільстві цінностей громадянського суспільства.

Ярослав СУХИЙ,заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці, кандидат історичних наук, доктор філософії.