Відбулося перше засідання оновленої Державної акредитаційної комісії (ДАК) під головуванням Івана Вакарчука. Розглядалося питання про порушення окремими ВНЗ процедур ліцензування та акредитації.

ДАК вирішила провести позачергову перевірку 50 ВНЗ, анулювати ліцензії на здійснення освітніх послуг і зменшити ліцензовані обсяги в окремих вузах.

За його наказом звільнено начальника УЛАН Михайліченка. Перед тим його зняли з посади керівника апарату ДАК.

Уряд затвердив новий склад Державної акредитаційної комісії, яку очолив Іван Вакарчук.

Вона позбавила ліцензії на здійснення освітніх послуг (за порушення умов прийому, зарахування на навчання без сертифікатів або із сертифікатом із балом, менше 124-х), зокрема, Київський міський педагогічний університет імені Б. Д. Грінченка (анульовано ліцензію на підготовку молодших спеціалістів за спеціальністю «Дошкільне виховання»), Чернігівський державний механіко-технологічний технікум (анульовано ліцензію на підготовку молодших спеціалістів за спеціальністю «Обслуговування та ремонт обладнання підприємств хімічної і нафтогазопереробної промисловості») тощо.

Міністерство перегляне умови контрактів з керівниками навчальних закладів, що у підпорядкуванні МОН.

За рішенням ДАК згаданим ВНЗ дозволено завершити підготовку студентів за спеціальностями, з яких анульовано ліцензії.

Серед 50 навчальних закладів, які ревізуватиме МОН — приватний «Європейський університет» («ЄУ»), точніше, 15 його регіональних філій. Чи дотримуються в них, зокрема, в Сімферопольській, ліцензійних умов надання освітніх послуг, «Голос України» розповість. Та вже сьогодні можемо сказати, що в Кримському центрі навчальний процес під загрозою зриву.

Про це автору повідомили батьки студентів університету. Там розпалюється конфлікт між орендодавцем і орендатором. Останній здає приміщення в суборенду саме філії «Європейського університету». І здає, начебто, за цінами, в кілька разів більшими, ніж платить орендодавцю. Той з цим миритися не хоче, має намір укласти договір безпосередньо з ректором «ЄУ», що знаходиться в Києві. Авторитетний керівник не бачить крамоли у діях директора філії, а тим часом орендодавець ось-ось відключить центр від водо- та електропостачання. Виявляється, центр не має відповідних угод з постачальниками води та електроенергії і користується ними незаконно.

Як тут не бити на сполох господареві будівель?! І як залишатися спокійними студентам філії та їхнім батькам, які платять чималі кошти за освітні послуги?