Футбол. ЧС-2010. Відбірний раунд. 1 квітня.

Група 1. Угорщина—Мальта. 3:0. Данія—Албанія. 3:0. Данія, Угорщина — по 13 очок, Португалія, Швеція, Албанія — по 6, Мальта — 1.

Група 2. Латвія—Люксембург. 2:0. Швейцарія—Молдова. 2:0. Греція—Ізраїль. 2:1. Греція, Швейцарія — по 13, Латвія — 10, Ізраїль — 9, Люксембург — 4, Молдова — 1.

Група 3. Чехія—Словаччина. 1:2. Польща—Сан-Маріно. 10:0. Північна Ірландія—Словенія. 1:0. Північна Ірландія — 13, Словаччина — 12, Польща — 10, Чехія, Словенія — по 8, Сан-Маріно — 0.

Група 4. Ліхтенштейн—Росія. 0:1. Уельс—Німеччина. 0:2. Німеччина — 16, Росія — 12, Фінляндія — 7, Уельс — 6, Азербайджан, Ліхтенштейн — по 1.

Група 5. Естонія—Вірменія. 1:0. Туреччина—Іспанія. 1:2. Боснія—Бельгія. 2:1. Іспанія — 18, Боснія —12, Туреччина — 8, Бельгія — 7, Естонія — 5, Вірменія — 1.

Група 6. Казахстан—Білорусь. 1:5 (Абдулін, 10 — А. Глєб, 48, Калачов, 53, 63, Стасевич, 56, Родіонов, 88). Андорра—Хорватія. 0:2 (Класнич, 15, Сілва, 35).

Англія—Україна. 2:1. Голи: Крауч, 29, Шевченко, 74, Террі, 86.

Англія: Джеймс, Фердинанд (Ягелка, 88), Террі, Коул, Джонсон, Джеррард, Лампард, Баррі, Леннон (Бекгем, 58), Крауч (Райт-Філіпс, 79), Руні. Тренер — Фабіо Капелло.

Україна: П’ятов, Шевчук, Ярмаш, Чигринський, Михалик, Валяєв (Назаренко, 61), Тимощук, Алієв, Слюсар (Калиниченко, 89), Воронін (Шевченко, 55), Мілевський. Тренер — Олексій Михайличенко.

Попереджено: Баррі, 10, Михалика, 14, Джонсона, 73.

Арбітр — Клаус Бо Ларсен (Данія).

Лондон. Стадіон «Вемблі». 90 000 глядачів. 12 градусів.

Група 7. Австрія—Румунія. 2:1. Франція—Литва. 1:0. Сербія — 12, Франція — 10, Литва — 9, Австрія — 7, Румунія — 4, Фарери — 1.

Група 8. Болгарія—Кіпр. 2:0. Грузія—Чорногорія. 0:0. Італія—Ірландія. 1:1. Італія — 14, Ірландія — 12, Болгарія — 7, Кіпр — 4, Чорногорія, Грузія — по 3.

Група 9. Нідерланди—Македонія. 4:0. Шотландія—Ісландія. 2:1. Нідерланди — 15, Шотландія — 7, Ісландія — 4, Македонія — 3, Норвегія — 2.

Дуже прикро, коли випускаєш оту синицю-нічию з рук під завісу зустрічі. Не вистояли наші футболісти, на жаль, не перетерпіли. Збірна Англії — чудова команда, немає слів. Але великої кількості голевих моментів вона не створила. Забила, як висловився Олексій Михайличенко, два м’ячі-близнюки після розіграшу стандартів і не без допомоги наших оборонців. Узагалі цей матч за видовищністю аж ніяк не дотягував до високого рівня.

Вочевидь недопрацювала півоборона гостей. Адже в першій половині матчу наші форварди Мілевський і Воронін сиділи на голодному пайку. Про які загострення, про які моменти можна говорити, якщо нападникам доводилося самим видряпувати м’яча у суперника, а не отримувати, як то належить, від партнерів? Як наслідок, втрачати час і знижувати темп атак.

Попервах узагалі було важко зрозуміти, чого прагнула збірна України: нічиєї, не програти з великим рахунком... Хоча, повторюю, не такою вже грізною була цього разу Англія. Та ми, на жаль, не скористалися цим. Хоча в англійців була солідна мотивація. Адже перемога практично відкривала їм пряму дорогу на фінальний турнір у ПАР. І як несамовито раділи англійські футболісти, їхній наставник і вболівальники тому виграшу!

Фабіо Капелло не приховував емоцій після поєдинку. Його команда здобула п’яту перемогу у п’яти відбірних матчах. Результатом він був дуже задоволений. Ще б пак, його підопічні, як-то кажуть, вирвали перемогу, коли здавалося, що синьо-жовтим удасться вистояти і зберегти нічийний результат. Він сказав, що очікував саме таких дій від суперника, котрий за мету мав насамперед не давати грати його команді. І це певною мірою українцям вдалося.

— Зустріч вийшла дуже важкою, — сказав тренер господарів. — У першому таймі ми діяли непогано, але припускалися надто багато помилок у передачах, особливо це стосується останньої передачі. Але дуже задоволений характером, що його продемонстрували мої футболісти. Я дуже щасливий...

З появою на полі Андрія Шевченка гра збірної України в нападі стала помітно гострішою й осмисленішою. Наш форвард ефектно забив свого 40-го(!) м’яча у поєдинках за національну команду, зрівняв рахунок. Однак наша радість тривала недовго.

— Як бачимо, не такий страшний чорт, — сказав засмучений Михайличенко. — Дуже шкода, що не вистояли під кінець. Англія не могла похвалитися моментами, створеними внаслідок атак. Тому скористалася лише стандартами. На жаль, наша команда не розкрила свого справжнього потенціалу в нападі. Тепер нам треба зосередитися на боротьбі з Хорватією за друге місце...