У середу, 1 квітня, заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко взяв участь у святкових заходах з нагоди 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя на батьківщині письменника в Полтаві.

«У своїй творчості Микола Гоголь протягом всього життя повертався до теми про Україну. А коли було важко, він і сам приїздив на свою малу батьківщину, — сказав Томенко і пояснив, — недаремно, прагнучи стати завкафедрою Київського університету, він писав своєму другові Михайлу Максимовичу: «Туда, туда! в Киев! в древний, в прекрасный Киев! Он наш, он не их, неправда? Там, или вокруг него, деялись дела старины нашей...»

М. Томенко зазначив, що активне святкування 200-річчя з дня народження письменника, зокрема, активна підготовка міської влади Полтави до ювілею письменника дає підстави сказати, що нарешті Микола Гоголь повертається в Україну.

Заступник Голови Верховної Ради України взяв участь у відкритті меморіальної дошки Миколи Гоголя. Її встановлено на фасаді малої академії мистецтв у Полтаві, на місці якої знаходилося повітове училище, де навчався юний Гоголь.

М. Томенко також презентував свою нову книжку «Український романтик Микола Гоголь» — науково-популярне видання, мета якого, зі слів автора, «відкрити для себе і для українського читача того Миколу Гоголя, якого менше знали, ту творчість, на яку звертали менше уваги». Заступник глави парламенту зазначив, що «цю книжку варто розглядати як авторську, популярну спробу осягнути внесок Миколи Гоголя в українську історію та культуру, зрозуміти співвідношення понять: Гоголь і Україна». «Власне, це спроба прочитання з погляду оцінки ХХІ століттям місця і ролі Гоголя для України та пояснення вибору нашого земляка створити своєрідний романтичний міф про українців в Петербурзі та російською мовою», — сказав він.

Під час презентації книжки М. Томенко сказав, що задоволений тим, як в Україні проходить акція «Гоголь та Україна», реалізована його фондом «Справедлива країна». В рамках акції в семи містах України, що пов’язані з життям та творчістю Миколи Гоголя, зокрема, в Києві, Полтаві, Ніжині, Запоріжжі та інших, була розміщена соціальна реклама з красивими патріотичними висловлюваннями Гоголя про Україну.

Він також розповів, що Національна радіокомпанія України спільно з його фондом презентувала в своєму ефірі фрагменти творів Миколи Гоголя про феномен українського козацтва, особливості українських пісень, народних звичаїв, побуту та культури.

М. Томенко також планує відвідати всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва, який відкриється виставою «Ревізор».

Прес-служба Верховної Ради України.