Ранкове засідання 2 квітня

Ранок у сесійній залі знову розпочався з блокування — регіонали вивісили довкола парламентської трибуни плакати з гаслами «Криза — стоп! Владу у відставку!», «Уряд та Президента на смітник», «Схід та Захід разом проти злочинної влади», «Змінимо владу — зупинимо кризу» та іншими. А місце глави парламенту вже традиційно зайняв депутат-інвалід Олексій Журавко.

Пленарне засідання так і не розпочалося. Заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов оприлюднив на брифінгу вимоги: біло-блакитні проводять дводенну попереджувальну акцію протесту із блокуванням роботи парламенту та пікетуванням будівель Верховної Ради, Кабінету Міністрів, секретаріату Президента та мітингами на Майдані Незалежності.

Пленарне засідання так і не розпочалося. Заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов оприлюднив на брифінгу вимоги: біло-блакитні проводять дводенну попереджувальну акцію протесту із блокуванням роботи парламенту та пікетуванням будівель Верховної Ради, Кабінету Міністрів, секретаріату Президента та мітингами на майдані Незалежності.

«Ми вимагали, щоб уряд представив цілісний антикризовий план виведення нашої держави з економічного кризового становища плюс цілісний державний бюджет чи зміни до держбюджету, — сказав О. Єфремов. — Зважаючи на те, що цих документів немає, а робиться все, щоб далі продовжити політику на зубожіння нашого народу і в кінцевому підсумку на приведення держави до банкрутства, ми проводимо попереджувальну дводенну акцію — два дні блокуватимемо роботу Верховної Ради з вимогою негайно внести до залу засідань антикризову програму і зміни до держбюджету».

О. Єфремов також заявив, що «було б логічно», якби Віктор Ющенко, виходячи з прийняття рішення Верховною Радою про дату виборів Президента, написав сам заяву про дострокове складання повноважень і паралельно з цим підписав би указ про дострокове проведення виборів до Верховної Ради. «Це, по-перше, зекономило б гроші на проведення виборів у нашій державі, а з другого боку, це підтримали б усі люди в нашій державі, — зауважив депутат. — Опонентами можуть бути тільки ті, хто сьогодні посів правлячі крісла».

Регіонали також вимагали ведення телеканалом «Рада» прямої трансляції з сесійної зали, де депутати блокували парламентську трибуну. А якщо трансляцію не буде поновлено, за словами заступника голови фракції Партії регіонів Ганни Герман, вони наполягатимуть на відстороненні від роботи керівництва телеканала. «Суспільство повинно знати про все, що відбувається у сесійній залі», — сказала політик.

У свою чергу, голова Комітету з питань правової політики Сергій Міщенко (БЮТ) висловив думку, що блокування парламенту розпочато для того, щоб дати привід Президенту для його розпуску. «Треба на 30 днів заблокувати роботу парламенту, або дочекатися рішення КС (про те, чи повинна коаліція після свого переформатування затверджувати нову кандидатуру прем’єра)», — сказав він. На думку депутата, після проведення дострокових парламентських виборів Партія регіонів разом із «Єдиним центром» та пропрезидентською частиною «НУ—НС» хочуть об’єднатися в наступному скликанні в коаліцію.

С. Міщенко запевнив, що коаліція готова розглянути всі пропозиції опозиції щодо антикризових законів, які вона пропонує для виходу країни з кризи.

Лідер депутатської групи «За Україну» В’ячеслав Кириленко заявив, що група також готова дискутувати над подальшим ухваленням антикризових законопроектів та змінами до держбюджету. Але вона проти позачергових парламентських виборів, бо такий підхід «лише політизує ситуацію і відводить парламент від розв’язання нагальних проблем».

Після погоджувальної ради лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко повідомив, що вирішено розглянути антикризову програму уряду наступного пленарного тижня — 14 квітня. Парламентарій наголосив, що категорично не погоджується з поведінкою Партії регіонів, бо в парламенті на порядку денному є багато поточних питань. «Мені здається, що Партія регіонів шукає золотий ключик до дверей Кабінету Міністрів, країну сприймає як казочку про Буратіно, а парламент — як ляльковий театр Карабаса Барабаса. Так до країни ставитися не можна», — наголосив М. Мартиненко.

А лідер фракції БЮТ Іван Кириленко пояснив, що антикризову програму уряду не виносять на розгляд у сесійну залу, оскільки її ще не розглянули всі парламентські комітети. Парламентарій повідомив, що в понеділок, 6 квітня, може відбутися позачергове засідання Верховної Ради у зв’язку з приїздом до України представників Європарламенту, тому парламентська трибуна має бути розблокована. «Ми зобов’язані розблокувати в понеділок роботу Верховної Ради, інакше перед усією Європою будемо мати не дуже гарний вигляд, а потім опозиція, яка збирається прийти до влади, поїде до Європи», — наголосив І. Кириленко.

Депутати від інших фракцій в інтерв’ю «Голосу України» також несхвально оцінили блокування роботи парламенту. Представник Компартії Спиридон Кілінкаров зауважив, що не вбачає у блокуванні особливих політичних дивідендів для Партії регіонів, хоча до нинішнього уряду в комуністів є чимало претензій. «Через блокування парламентської трибуни не вдасться змусити уряд написати хорошу антикризову програму», — сказав він. Парламентарій спрогнозував, що через тиждень Верховна Рада працюватиме у звичному пленарному режимі, як і досі. «Було б кориснішим вести перемовини з іншими фракціями щодо недовіри уряду, але після того, як буде вирішено ключове питання — імпічменту і дострокових виборів Президента», — вважає С. Кілінкаров.

Депутат від Блоку Литвина Микола Шершун підкреслив, що блок завжди був і є налаштований на конструктивну роботу, і Верховна Рада з приходом В. Литвина на посаду глави парламенту працювала як годинник. Але, за його словами, дві політичні сили — Партія регіонів та «залишки пропрезидентської команди» — змовилися, щоб піти на дострокові парламентські вибори. «Не буде з цього користі простим людям, виборцям, це все на догоду власним політичним інтересам та амбіціям, — зазначив депутат. — Сьогодні, коли ми визначилися з датою президентських виборів, блокування є абсолютно недоречним і суто політичним».

* * *

На позачерговому засіданні парламенту 6 квітня може бути розглянуто питання про створення тимчасової спеціальної комісії з внесення змін до Конституції України — повідомив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Він також зауважив, що програма діяльності Кабінету Міністрів, яку планується винести на обговорення парламенту 14 квітня, це не нова програма, а її внесено урядом ще декілька місяців тому. Але на сьогодні її розглянув лише один парламентський комітет — з питань економічної політики.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.