«Я не думаю, що питання двопалатного парламенту в Україні — це те питання, де треба ставити часові межі. Я думаю, коли буде треба, воно саме стане на порядок денний і буде вирішено компромісно, без конфліктів, без тиску і бажання гарантувати собі місце в сенаті, певний політичний імунітет, щоб після довгих років керування країною не відповідати за ті дії, які були зроблені під час роботи на чолі держави», — заявив в ефірі «Першого ділового» телеканала Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович.

Торкаючись полеміки навколо конституційної реформи, політик зазначив, що внесення змін до Основного Закону країни не є проблемою. «В Україні проблема номер один — це невиконання норм Основного Закону тими людьми, які уповноважені ухвалювати рішення від імені Української держави. Це — найбільша проблема, а не проблема змін», — сказав Олександр Лавринович. При цьому він зауважив, що Конституція 1996 року була написана дуже добре, проте, «на превеликий жаль, цю Конституцію не хотіли виконувати дуже багато посадових осіб і політиків. Після змін, які були внесені 2004 року, виникла проблема конфлікту певних норм».

Коментуючи запропоновані днями В. Ющенком зміни до Конституції, О. Лавринович зазначив, що не бачить шансів, що вони будуть ухвалені в парламенті, «оскільки Президент вирішив взагалі започаткувати новий тип стосунків в Українській державі, новий тип управління нею. По суті, переписати всю Конституцію, що потребує, відповідно до чинного закону, багатьох кроків». Крім того, додав він, «ті зміни, які пропонуються, м’яко кажучи, не зовсім відповідають вимогам часу. Їх можна розглядати як абстрактний продукт праці науковців у галузі конституційного права».

Натомість О. Лавринович нагадав, що минулого року в Верховній Раді зареєстрований проект змін до Конституції, запропонований Партією регіонів. При цьому він пояснив, що запропоновані цією політичною силою зміни «стосуються, перш за все, забезпечення реального місцевого самоврядування в державі, ліквідації втручання центральної виконавчої влади в справи регіонів і передачі всіх повноважень в області і райони».

Перший заступник Голови Верховної Ради дав зрозуміти, що конституційна реформа має ґрунтуватися на правових нормах, «які мають прийти на зміну чинним і сприяти встановленню в Україні верховенства права і ефективності управлінського механізму».

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.