Ранкове засідання 1 квітня

Сесія ухвалила постанову про призначення чергових виборів Президента. Відповідно до неї, наступні вибори глави держави відбудуться 25 жовтня 2009 року. За таке рішення проголосував 401 парламентарій.

Порядок денний середи не містив цього питання, але на пропозицію Івана Кириленка (фракція БЮТ) його 373 голосами взяли до розгляду.

Думку профільного Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування озвучив його голова Олександр Омельченко. Комітет, повідомив він, розглянув дві постанови — Андрія Шевченка (вибори призначалися на 27 грудня цього року) та Геннадія Москаля (вибори призначались на 25 жовтня) і ухвалив рішення рекомендувати парламентові підтримати останню постанову, ухваливши її в цілому. Дату виборів Олександр Омельченко обгрунтував так: на момент обрання глави держави було чинним положення Конституції, що вибори Президента проводяться в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень Президента.

За словами автора постанови Г. Москаля («НУ—НС»), зміни до Конституції, що вступили в силу 1 січня 2006 року, мають стосуватися особи, яка буде наступною обрана главою держави.

Під час обговорення нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко звинуватив Голову Верховної Ради в упередженому ставленні до депутатської групи «За Україну». «Сьогодні приймаєте рішення, знаючи, що в Конституційному Суді перебуває подання Президента щодо цього, не запрошуєте представника Президента викласти їхню думку і не даєте можливості вільно обговорити питання, унеможливлюючи виступи від фракцій і депутатського корпусу», — зазначив він. Відкидаючи «всі надумані звинувачення», Володимир Литвин зазначив, що постійний представник Президента має бути на своєму робочому місці — у парламенті. До того ж, повідомив він, усі документи розглянув профільний комітет і ухвалив рішення. Водночас глава парламенту наголосив, що право на виступ мають представники фракцій, а не груп, бо групи створюються за інтересами.

На думку Олександра Єфремова (фракція Партії регіонів), призначення дати виборів — це лише перший крок. Наступним має стати відставка уряду. Крім того, депутат висловив припущення, що рішення Верховної Ради спробують оскаржити в Конституційному Суді. І закликав колег «спрямувати спільні зусилля на здолання тиску, який буде, і до кінця пройти шлях, котрий почали».

А лідер комуністів Петро Симоненко наполягав на необхідності не лише призначити дату виборів, а й розпочати процедуру імпічменту.

Народні депутати за скороченою процедурою розглянули та ратифікували конвенцію Міжнародної організації праці № 187 2001 року про безпеку та гігієну праці в сільському господарстві.

Крім того, сесія ухвалила закони про ратифікацію угоди між Україною та Республікою Словенією про обмін та взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, про прийняття поправок до статей угоди Міжнародного валютного фонду та про прийняття поправок 1991-го й 1993 років Конвенції про міжнародну морську організацію 1948 року. А також фінансову угоду (проект будівництва високовольтної повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС—Київська) між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Депутати також включили до порядку денного й ухвалили в першому читанні та в цілому зміни до деяких законів щодо стимулювання використання альтернативних джерел енергії, підготовлені представниками всіх п’яти фракцій. У даному документі «зелений тариф» уперше визначається окремо для кожного виду альтернативної енергії. «Зелений тариф» набуває статусу фіксованого тарифу, який діятиме певний час для кожного з типів джерел енергії і зменшуватиметься кожні п’ять років на 10, 20 та 30 відсотків.

Насамкінець народні обранці ухвалили постанову про відзначення 90-річчя створення комсомолу України.

На ранковому засіданні народні депутати привітали з 45-річчям свого колегу Валерія Бондика.