Сьогодні в Лондоні відбудеться саміт країн-членів «великої двадцятки» (G20). Ця група найвпливовіших держав світу, що в сукупності становлять 80% світової економіки, була створена 1999 року з метою протистояти азіатській кризі. Її членами є Аргентина, Австралія, Бразилія, Канада, Китай, Євросоюз, Франція, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, ПАР, Південна Корея, Туреччина, Великобританія, Японія та США. Лідери цих країн сьогодні в британській столиці намагатимуться знайти спільний вихід із кризи. Також у зустрічах G20 беруть участь представники МВФ і Світового банку.

Саміти G20 проходять щорічно, але з минулого року їх роль значно зросла у зв’язку зі світовою фінансової кризою. Так, як повідомляє «Бі-бі-сі», британський прем’єр-міністр Гордон Браун гадає, що в ході лондонської зустрічі буде цілком переглянуто світову фінансову систему. По-перше, лідери хотіли б дійти згоди про більш скоординовані дії у подоланні кризи, щоб оживити світову економіку. Серед пропонованих заходів — подальше зниження центробанками дисконтних ставок і збільшення держпідтримки приватному бізнесу. По-друге, необхідно посилити міжнародний контроль за діяльністю банків та інших фінансових інститутів. По-третє, країни «двадцятки» сподіваються виробити проект угоди щодо реформування міжнародних організацій, таких як МВФ, щоб підсилити їх роль у розвитку бідних країн.

Водночас досягти вагомих результатів на саміті буде нелегко, бо ще до його початку багато хто з ключових учасників заявив про незгоду з намічуваними рішеннями зустрічей. Французька делегація пригрозила залишити саміт «великої двадцятки», якщо не будуть виконані її вимоги про жорсткіший контроль за світовою фінансовою системою і ринками. Президент США Барак Обама досі не дав ясно зрозуміти, чи готовий він повною мірою підтримати об’єднані зусилля міжнародного співтовариства з подолання глобальної економічної кризи. А Президент Єврокомісії Жозе Баррозу, передає УНІАН, заявив, що не чекає дива від саміту G20, висловивши переконання в тому, що цього року потрібно буде провести ще один такий саміт для обговорення шляхів подолання економічної кризи.

Вл. інф.