Вечірнє засідання 31 березня

Після того, як Верховна Рада розглянула та відхилила законопроект про внесення змін до Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», головуючий повідомив, що фракції Партії регіонів та КПУ вимагають оголосити півгодинну перерву, та запропонував їм відразу виступити із заявою. Відтак уповноважений від цих фракцій Нестор Шуфрич запропонував відновити, а фактично створити нову комісію щодо вивчення обставин отруєння кандидата в Президенти Віктора Ющенка. «Суспільство сьогодні має право знати, що відбулося насправді, чи було отруєння, чи ні, а якщо отруїли, то хто, тому що ми чули, що до відповідної справи спочатку було причетне оточення Кучми, а потім оточення самого Ющенка», — сказав він. Натомість В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») заявив, що депутатська група «За Україну», а також більша половина членів фракції «НУ—НС» не розглядали, не підтримували і не ухвалювали рішення про участь її представників у роботі цієї комісії. «Я ризикну заявити, що у зв’язку з цим комісія нараховуватиме в своєму складі тільки тих народних депутатів, які особисто зацікавлені довести, що жодного отруєння кандидата у Президенти Ющенка не було, і це буде не робота тимчасової слідчої комісії, а виконання політичного замовлення перед президентськими виборами», — наголосив він. Після обговорення 224 народні депутати підтримали постанову про утворення цієї тимчасової слідчої комісії.

Відтак парламентарії повернулися до розгляду законопроектів та ухвалили в цілому як закон проект змін до статті 14 Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування», яка передбачає віднесення посад керівників виконавчих органів міських рад до четвертої категорії посад в органах місцевого самоврядування. За основу прийнято законопроект «Про внесення змін до статті 338 Кримінального кодексу України щодо посилення кримінальної відповідальності за наругу над державними символами України». Стосовно підготовки цього законопроекту, то, за словами народного депутата Володимира Мойсика, його та заступника Голови Верховної Ради Миколу Томенка спонукали події 29 квітня 2008 року, коли виповнилося 90 років з дня підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту в 1918 році. «Ця визначна дата, як ви знаєте, була затьмарена наругою над Державним прапором України. Розгорнутий Державний прапор було вирвано з рук людей і привселюдно потоптано. Не менш відомі дії представників Євразійського союзу молоді, які вчинили зухвалу наругу над державними символами, у тому числі, і прапором на Говерлі», — сказав він. За цими змінами наруга над державними символами може потягнути за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до двох років.

У першому читанні ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони культурної спадщини, який, зокрема, передбачає запровадження кримінальної відповідальності за знищення, руйнування або пошкодження пам’яток, об’єктів культурної спадщини та самовільне проведення пошукових робіт на археологічній пам’ятці. Так само у першому читанні ухвалено законопроекти про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму державної реєстрації припинення акціонерного товариства та про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо дотримання таємниці сповіді.