Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти рекомендує парламенту ухвалити в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання якості освіти та відповідальності за порушення порядку проведення ЗНО та використання його результатів. Зокрема, законопроектом (реєстр. № 4241) пропонується законодавчо запровадити в Україні систему зовнішнього незалежного оцінювання рівня здібностей і знань осіб, які бажають здобувати вищу освіту, та встановити дисциплінарну, адміністративну і кримінальну відповідальність за порушення порядку та правил його проведення.

На засіданні наголошувалося, що законопроект передбачає прийом осіб до вищих навчальних закладів за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання, а також з урахуванням середнього бала документа державного зразка про повну середню освіту. Члени комітету підкреслили, що «прийняття законопроекту надасть можливість громадянам, які проходять зовнішнє незалежне оцінювання, захищати свої права у разі порушень».

Вони також акцентували увагу на тому, що «правову відповідальність осіб, які організовують та проводять зовнішнє незалежне оцінювання знань, має забезпечити внесення змін та доповнень до Кримінального кодексу України, Кримінально-процесуального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення», повідомляє Інформуправління апарату Верховної Ради.