58-річний рівнянин Валерій спочатку за чекушку впускав у свою однокімнатну квартиру осіб із сумнівною репутацією — п’яниць, наркоманів. Але згодом вони почали заходити до помешкання, як у власне — без дозволу. І допоки господар спав п’яний, непрохані гості варили на його кухні наркотичні суміші.

Один із таких фактів задокументували працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків Управління МВС України в Рівненській області. Близько дев’ятої години вечора у квартирі пана Валерія вони застали 44-річного рівнянина Юрія — той готував наркотичну речовину «ацетильований опій», яку наркомани називають «ширкою». Як повідомив оперуповноважений ВБНОН УМВС Віктор Поліщук, вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 317 Кримінального кодексу України щодо власника квартири, котрий уже відбував покарання за подібний злочин — надання свого помешкання для виготовлення та вживання наркотиків.

Між іншим, на дно Валерій опустився за останніх кілька років. До пенсії він працював будівельником у Миколаєві. Після смерті матері слідом за батьком переїхав до Рівного, де мешкає його сестра. Своєї сім’ї та дітей Валерій не має, рідню йому давно замінили товариші по чарці...

— Раніше приходили знайомі, а тепер нахабно лізуть усі, хто забажає. У мене двері такі, що штовхнув — і вилетіли. Я їх відремонтую і вже нікого не пускатиму... — виправдовується Валерій.

Своєї судимості власник квартири не приховує:

— Колись у мене в квартирі варив «ширку» Студент. Може, чули таке прізвисько? Він займався тим, що супроводжував одну повію до клієнтів. Зараз він сидить. От і мене через нього на рік посадили.

Схоже, рік за гратами нічого Валерія не навчив. Сам він наркотиків не вживає, надає перевагу оковитій, але досі пускає до своєї оселі волоцюг і потенційних злочинців. Та й оселею цю квартирою тепер назвати важко — обдерті стіни, скрізь бруд і сміття, ванни взагалі немає — її господар викинув за непотрібністю.

Там ми зустрілися із двома жінками. 26-річна Юлія перебувала в гостях у Валерія і того дня, коли працівники міліції затримали чоловіка, який варив «ширку». Але жінка нічого не пам’ятає. Каже, спала нетвереза. Чи є серед її знайомих наркозалежні, Юлія відповісти не змогла. Сказала, що сім останніх років жила в Білорусі, тому точно не знає.

А от в іншого Валерієвого гостя — 33-річного Сергія такі знайомі є. Він перебуває на обліку в наркодиспансері. Щоправда, каже, що не як клієнт, а як свого роду посередник...

— Я пробував лише трамадол, — каже Сергій. — У мене в місті багато знайомих, які вживають наркотики. І дівчина на ім’я Юля, яка працює в диспансері, просить, щоб я цих людей знаходив. З нового року до десяти чоловік до неї привів. Сам не хотів би підсісти, як вони.

Марина НОНКА, працівниця відділу зв’язків із громадськістю УМВСУ в Рівненській області.Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото Марини НОНКИ.