— У райраді має бути один заступник — так гласить закон.

Депутати Вінницької районної ради позбавили повноважень одного із заступників голови ради. Сергій Сітарський, голова ради, каже, що таким чином привели у відповідність рішення ради з новими змінами до законодавства про місцеве самоврядування. «У райраді має бути одна посада заступника голови, — уточнює співрозмовник, — так гласить закон, і ми дотрималися цих вимог».

Однак питання про заступника голови Вінницької райради, схоже, ще матиме своє продовження у... суді. Та й коаліція у раді розпалася, стверджують члени однієї з фракцій.

З двох заступників — Миколи Осадчука, представника фракції Соцпартії України та Алли Чернати — від фракції БЮТ, більшістю голосів шляхом таємного голосування депутати залишили на посаді Аллу Чернату.

— Нас використали і викинули, — так прокоментував своє звільнення пан Осадчук. За словами співрозмовника, одразу після обрання ради їхні фракції — Соцпартії і БЮТ — уклали коаліційну угоду. Тим самим соціалісти підтримали обрання головою ради представника БЮТ Сергія Сітарського. Посаду заступника віддали представнику від фракції СПУ. Обрали його, Миколу Осадчука, на першій сесії. Згодом, уже на другому зібранні, депутати ввели посаду ще одного заступника і підтримали кандидатуру Алли Чернати.

— Тоді пан Осадчук не заперечував проти запровадження другої посади заступника голови ради, нині називає те обрання незаконним, — каже один з депутатів і при цьому звертає увагу на пенсійний вік пана заступника. Микола Осадчук ще до початку сесії звернувся з позовом до суду. Ленінський районний суд Вінниці виніс ухвалу із зазначенням не вчиняти ніяких дій стосовно пана Осадчука до вирішення справи в суді.

Однак районні обранці не погодилися з пропозицією зняти з розгляду дане питання. «Депутати, а не суд, вирішують, хто саме має бути на посаді голови райради», — наголошували виступаючі. У відповідь депутати з фракції СПУ залишили залу і провели засідання фракції. Щоправда, через деякий час повернулися на сесію, щоб оприлюднити дві заяви. У першій з них йшлося про порушення чинного законодавства і регламенту роботи ради. Ця заява викликана тим, що на вимогу фракції СПУ не була оголошена перерва в роботі сесії. У другій повідомлялося про те, що фракція Соцпартії в райраді припиняє коаліційну угоду з фракцією БЮТ.

— Ми опинилися перед дилемою — дотримуватися вимог закону чи керуватися ухвалою суду, — каже голова Вінницької райради Сергій Сітарський. — Однак ухвала не супроводжувалася таким документом, як виконавче провадження. Не було також самої позовної заяви. Не ознайомив з нею депутатів сам позивач. Тому й проголосували за те, щоб продовжити розгляд питання.

За словами співрозмовника, сесію готували прозоро і відкрито. Вмістили повідомлення в газеті про дату її проведення і питання порядку денного. Тобто позивач мав можливість раніше звернутися до суду.

У прикінцевих положеннях закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення місцевого самоврядування» встановлено терміни приведення у відповідність рішень місцевих рад із внесеними змінами. Залишити одну посаду заступника замість двох райрада зобов’язана до першого квітня ц. р. «Ми проводили сесію і приймали рішення 27 березня ц. р., — каже Сергій Сітарський. — Відкладати розгляд питання надалі означало б допускати порушення закону...».

Вінницька область.