У разі ухвалення змін до Конституції, які Віктор Ющенко передав до парламенту, в країні утвердиться влада Президента та олігархів. І вони отримають фантастичні повноваження як майбутні сенатори української держави. Про це заявив під час учорашнього брифінгу заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

В основу цього спеціального українського політичного ладу, як повідомила «Голосу України» прес-служба Томенка, покладено десять ініціатив. Зокрема, одна з них пов’язана з адміністративно-територіальною реформою — відбудеться зменшення кількості сільських, селищних, районних рад, а через п’ять років буде зліквідовано поділ на області. Стаття 77, на переконання заступника глави парламенту, «дивна з точки зору демократії ініціатива», бо обмежує право балотуватися військовослужбовцям, суддям та низці інших категорій державних службовців.

Цікава демократична новинка і в тому, що всі президенти України стають довічними сенаторами. «Забута ключова ініціатива Віктора Ющенка про найважливіше зло корупції — недоторканність депутатів», — зазначив Микола Томенко, оскільки стаття 91 зберігає високий ступінь недоторканності: народний депутат без згоди палати депутатів, а сенатор без згоди сенату, не може бути затриманий чи заарештований.

А згідно зі статтями 118, 119, 120, 142, 166, гарант Конституції виступає як реальний керівник уряду, оскільки може зупинити рішення Кабінету Міністрів, фактично очолює судову систему країни. «В тексті запропонованої Конституції майбутній Президент теж виступає своєрідним прокурором, оскільки призначає на посади Генерального прокурора, голову Служби безпеки, голову Національного бюро розслідувань, голову Служби зовнішньої розвідки за згодою сенату, а звільняє самостійно (ст. 118)», — повідомив заступник Голови Верховної Ради. Крім того, за його словами, глава держави самостійно керує органами місцевої виконавчої влади, оскільки ст. 166 передбачає, що голів державних адміністрацій в областях та містах, і в містах, прирівняних до статусу обласних, призначає та звільняє виключно Президент.

Підсумовуючи, Микола Томенко зазначив: «Очевидно, що в Україні не буде створено «президентсько-олігархічної» республіки».