Відповідь на це запитання спробували дати учасники всеукраїнської науково-практичної конференції «Модернізація будівель і систем теплопостачання в бюджетній та житловій сферах», що відбулася в рамках 15-ї спеціалізованої виставки будівельних матеріалів і технологій «Домобуд. Весна-2009» у Запоріжжі.

У цьому плані показовий досвід господарів зібрання, котрі перші в Україні почали використовувати для подачі гарячої води в житлові будинки вторинне тепло «Запоріжсталі», отримане за рахунок утилізації доменного та коксівного газу. Нині в місті успішно впроваджується програма енергозбереження, котра дасть змогу на 60 відсотків зменшити споживання природного газу для побутових потреб. Якщо зважити на те, що населення та комунальники щороку спалюють до мільйона кубометрів блакитного палива, то економія вийде відчутною. І щоб реалізувати цю програму, запоріжці повторно використовують викидні гази котелень, утеплюють теплопроводи і будівлі, встановлюють регулятори теплових потоків, електричні та біоенергетичні котли. А ще вони виношують амбітні плани стосовно подачі гарячої води від атомної електростанції до правобережної частини свого міста.

Зацікавив учасників конференції і досвід будівельників та комунальників із Дніпропетровська, Одеси, Львова та Полтави, котрі змогли залучити в житлово-комунальне господарство солідні інвестиції і завдяки цьому розпочали впроваджувати енергозберігаючі технології. Особлива увага була приділена питанням підготовки і реалізації великих муніципальних проектів термомодернізації будівель бюджетної сфери та будівництва теплонасосних станцій для утилізації скидного тепла міських стоків і скидного тепла промислових підприємств.

Запорізька область.