Депутати Яремчанської міської ради, що на Івано-Франківщині, ухвалили звернення до Президента, Прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку і будівництва та народних депутатів, в якому просять зупинити дії, спрямовані на скасування гірських соціальних надбавок.

Вони стверджують, що в Міністерстві регіонального розвитку та будівництва розробляється проект закону про розвиток гірських територій в Україні. В ньому начебто передбачається зниження нинішньої оплати праці горян на п’ять відсотків. «Пропонується також скасувати двадцятивідсоткову доплату до державних пенсій, стипендій, усіх передбачених чинним законодавством видів матеріальної допомоги громадянам, які одержали статус особи, що працює, проживає або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірський», — йдеться у зверненні. У Яремчі занепокоєні тим, що новий законопроект, всупереч деклараціям уряду, значно звужує соціальні гарантії для горян. Автори звернення вважають, що такі дії державних чиновників спрямовані на створення складної соціально-політичної ситуації в гірських територіях, зокрема, значне погіршення соціального захисту людей, які там проживають. «Поспішний підхід до розв’язання цього важливого питання може викликати соціальні протести та незадоволення населення», — застерігають яремчанські депутати керівників держави.

Нагадаємо, що раніше подібний документ до керівників держави надіслала Асоціація органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщина, яку очолює заступник голови Верховинської районної ради Дмитро Стефлюк. До Асоціації входять чотири районні та дві міські ради Івано-Франківської області, Путильська і Вижницька районні ради Чернівецької області, Рахівська районна рада Закарпатської області. На територіях зі статусом гірських проживає майже мільйон українців.