Гроші на посівну господарствам радять шукати у власних засіках — банкіри відмовляють

Посівну в Чернівецькій області ускладнює холодна дощова погода, яка, за прогнозами, протримається до кінця місяця. Раніше на цей час значна частина весняно-польових робіт була виконана. Але аграріїв більше непокоїть інше — неможливість отримання кредитів, заморожені депозити, відсутність державної фінансової підтримки, яка торік становила понад 80 мільйонів гривень. За підрахунками, кредитів для весняно-польових робіт господарствам потрібно близько 60 мільйонів гривень. В облдержадміністрації з цього приводу відбулося кілька нарад із представниками банків. Але позичок сільгоспвиробники так і не отримали. У місцевих фінансових установах кажуть, що очікують вказівок від своїх центральних офісів.

За словами начальника головного управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Олега Надточія (на знімку), чи не єдиний шлях грошових надходжень до господарств — продаж продукції, яку їм вдалося до сьогодні зберегти. Але вдалося аж ніяк не всім.

— Через перевиробництво, — каже Олег Надточій, — ціни минулої осені значно знизилися. Приміром, на соняшник — учетверо. Нині повернулися до рівня цього періоду 2008 року. Аграрному фонду виділено кошти, проводять прямі закупівлі, які встановлюють на біржових торгах. Зараз, наприклад, ціна пшениці 5-го класу — 1054 гривні.

— З ваших слів все має досить райдужний вигляд.

— Зовсім ні. Я вже казав про відсутність державного фінансування, кредитування. Хоча там, де з’явився потужний інвестор, проблем серйозних нема. Такі господарства забезпечені пальним і міндобривами, підготовлено ґрунт. Ми рекомендуємо людям орієнтуватися на такі компанії, коли ті обирають, кому передати паї в оренду.

— Отже, майбутнє за потужними, дрібні не можуть стати ефективними?

— Такий приклад: для того, щоб виростити гектар пшениці, треба провести оранку, боронування та інше. Господарство, яке працює на старій техніці за старими технологіями, витрачає на гектар 120—130 літрів солярки. На сучасній техніці — 40—45 літрів. Це позначається на собівартості і, зрозуміло, прибутках. Навіть держпрограми насамперед спрямовані на підтримку потужних виробників.

— Тобто, дрібні приречені?

— Приречені застарілі технології.

— Не можу не запитати, чого очікувати на ринку пально-мастильних матеріалів?

— Ціни на пальне дещо знизилися. Тож враховуючи транспортні послуги, можемо придбати на місці пальне дешевше, ніж пропонує держава.

Чернівецька область.

Фото автора.