Сьогодні в центрі Сімферополя вшанування 200-річчя Гоголя розпочнеться великим концертом за участю провідних солістів і творчих колективів півострова. У Кримському академічному російському драматичному театрі дають безсмертного «Ревізора».

У Євпаторійському краєзнавчому музеї тривають усні журнали для молоді «Шляхами Гоголя». Тут школярам розповідають про єдиний візит письменника в Крим 1835 року.

Особливо трепетно ставляться до класика в Саках, де він лікувався. Тут здавна стоїть пам’ятник, відкрито музей.

А нині постане ще один бюст ювіляру, виготовлений заслуженим скульптором України Петром Мовчуном. Встановлять погруддя перед міською бібліотекою, якій сьогодні присвоять ім’я Гоголя. У школах тут проходять вікторини, конкурси малюнків за його безсмертними творами, фестиваль учнівських спектаклів. А в історико-краєзнавчому музеї курорту Саки відкрили постійну гоголівську експозицію.

У всіх навчальних закладах півострова відбуваються читання «Гоголь очима кримознавців» за матеріалами наукового осередку, що існував у 1887—1923 роках —Таврійської ученої архівної комісії. Буде згадано працю кримознавця Арсенія Маркевича «М. В. Гоголь у Криму», де писалося:

«... наприкінці травня 1835 року Гоголь ще вагався, їхати йому в Крим чи на Кавказ; але отримавши двомісячну відпустку від університету (в 1834—1835 роках Гоголь обіймав посаду ад’юнкт-професора кафедри загальної історії Петербурзького університету), він вирушив у Крим і провів тут червень, а, можливо, й перші числа липня. 11 липня він писав уже із Василівки (села в Полтавській губернії, де був маєток батьків Гоголя) ученому-славісту Івану Срезневському в Харків: «Три тижні, які лишаються мені (до закінчення відпустки) я маю намір відпочити після поїздки моєї в Крим, де подорожував для здоров’я і для того, щоб побачити його».

Маркевич підсумував: «...у творах Гоголя немає жодних вражень, викликаних перебуванням у Криму».

Разом з тим, секретар Таврійської ученої архівної комісії Іван Єрофєєв у доповіді «Історичні праці М. В. Гоголя і його замітки про Таврію» повідомив, що вивчення замітки «Про Таврію», опублікованої у виданому Імператорською академією наук в 1909 році збірнику матеріалів «Гоголівські тексти», дозволяє виявити грунтовне знання Гоголем найважливіших джерел і літератури з історії Криму».

«Вельми ймовірно, — писав Єрофєєв, — що в Гоголя були ще замітки про Кримський півострів, але загубились, як і багато інших. Принаймні і збережений конспект виявляє інтерес Гоголя до цієї багатої історичним минулим країни.

...Міністерство культури автономії проводитиме заходи до 200-ліття Миколи Гоголя протягом усього року. А ентузіасти вже організували просвітницькі екскурсійні маршрути «Кримськими стежками Гоголя».