Якщо з Білорусі на Житомирщину і надалі ввозитимуть масло, на тваринницькій галузі регіону можна буде поставити хрест. Таку думку висловив голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Забела під час виїзних слухань парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Житомирщина, пролунало, за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби посідає шосте місце в країні, за кількістю корів та обсягами виробництва молока — четверте. Однак переробні підприємства області закуповують його вдвічі менше від потреби, адже особистим селянським господарствам невигідно продавати молоко за тією низькою ціною, яку встановлює покупець. Нині пропонують від 95 копійок до 1 гривні 60 копійок.

Більше того, законодавство вітчизняним товаровиробникам дає змогу реалізувати так звані спреди, тоді як стандартами тієї само Білорусі це заборонено.

«Щоб забезпечити власні виробничі потреби, — розповів Юрій Забела, — молокопереробники пішли швидким, але, на мою думку, дуже хибним шляхом, — ввозять масло з Білорусі. Останнє розбавляється різними домішками і надходить у продаж». Так, торік до області з Білорусі потрапило 2150 тонн масла, тоді як за два цьогорічні місяці — вже 2700 тонн.