Прийняти за основу проект змін до деяких законодавчих актів, які визначать поняття суб’єкта мікропідприємництва, рекомендує парламенту Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва.

Законопроект забезпечить рівні умови конкуренції на зовнішніх і внутрішньому ринках для національних та іноземних суб’єктів господарювання. Для цього національну класифікацію суб’єктів підприємництва слід привести у відповідність до норм ЄС, зазначила під час виступу голова комітету Наталя Королевська.

Згідно з документом, суб’єктами мікропідприємництва є: фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку, фізичні особи-підприємці та юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності. Їх середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не повинна перевищувати десять осіб, та обсяг річного валового доходу не має перевищувати суми, еквівалентної двом мільйонам євро за середньорічним курсом Національного банку щодо гривні.

Натомість суб’єктами малого підприємництва проект називає фізичних осіб та юридичних осіб — суб’єктів господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, зареєстрованих у встановленому законом порядку як фізичні особи-підприємці, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб, та обсяг річного валового доходу не перевищує суми, еквівалентної десяти мільйонам євро.

А суб’єктами великого підприємництва вважаються юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний період (календарний рік) перевищує двісті п’ятдесят осіб, та обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму, еквівалентну п’ятдесяти мільйонам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Усі інші суб’єкти господарювання належать до суб’єктів середнього підприємництва.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради.