Звідки у неї любов до військової форми, 26-річна уродженка Волині Наталія С. і сама пояснити не може. Оскільки за професією швачка, тож підігнала форму під свою фігуру. Хоча й сама не має жодного стосунку до Збройних Сил. Зрештою, такий камуфляж потрібен був жінці для певних цілей. Вона навідувалась у військові частини і під приводом чи то допомоги, чи то «перевірок» заробляла на простаках непогані гроші.

У першому випадку вміла маніпулювати чоловіками, виманюючи у них гроші та живучи за їх рахунок на широку ногу. Обдурені Наталею С. офіцери (а такі були на Сумщині й Полтавщині) розповідають слідчим схожі епізоди, але писати заяву на шахрайку не хочуть, бо, по-перше, кому приємно визнавати себе обдуреним, а, по-друге, ці чоловіки зазвичай були одружені і їх позашлюбні стосунки викликали б обурення у дружин...

Але і у Наталії були «проколи», як, скажімо, у Кременчуці, де вона у формі лейтенанта внутрішніх військ у кафе підсіла до двох чоловіків. Доки з ними чаркувала, хтось поцупив сумочку. Жінка викликала міліцію. Злодіїв затримали. У Наталчиній сумочці міліціонери виявили довідку про її звільнення з Гомельської колонії Республіки Білорусь у вересні 2008 року (відбувши півторарічне покарання в Білорусі, Наталія С. повернулася на Волинь до своїх двох маленьких доньок, кілька місяців пробула там, а потім вирушила у мандри, одягнувши військову форму) та копію постанови про порушення кримінальної справи за фактом крадіжки.

Відтак Наталію конвоювали до Сум, де щодо неї також порушили кримінальну справу за шахрайство (стаття 190 КК України) і самовільне присвоєння владних повноважень (стаття 353 КК України). На Сумщині жінка мешкала деякий час до того, як завітала у Полтаву. Там вона також залишила по собі не надто приємні спогади: у 2005 році Наталія провела під маскою ревізора перевірку в одній з військових частині і за позитивний висновок обманом отримала 800 доларів. До того ж вона часто примудрялася безплатно їздити залізничним транспортом, входячи в довіру до працівників залізниці...

...На КПП військової частини, що у місті Дубно на Рівненщині, Наталія прийшла 18 березня під виглядом старшого лейтенанта сухопутних військ. Але напередодні антитерористичних навчань за участю підрозділів МВС та СБУ особовий склад цієї частини виявляв велику пильність. І хоч як переконувала шахрайка заступника командира частини Миколу Оладька про те, що вона нібито розраховує від військових отримати «методичну допомогу» з питань пожежної безпеки, той попросив показати відповідні документи і не полінувався перевірити Наталчину «байку».

Представилася вона старшим лейтенантом Коваль і сказала, що прибула отримати методичну допомогу з пожежної безпеки, оскільки в подальшому планує йти на посаду старшого інспектора-ревізора пожежної служби військової частини, — розповідає Микола Оладько. — Посвідчення при собі не мала. Я зателефонував у цю частину і дізнався, що такого військовослужбовця там немає. Тож викликав міліцію.

— Ми з’ясували, що Наталія С. жодного стосунку ані до сухопутних військ, ані до військової служби не має, — розповів перший заступник начальника Дубенського МВ УМВС Володимир Назарчук. — Більше того, вона розшукується одним з міськрайвідділів Полтави за скоєння злочину, передбаченого ч. 1 ст. 185. Жінка представлялась іншими особами, заходила на території військових частин під приводом перевірок — використовувала такий маскарад з метою отримання матеріальних цінностей для власних потреб. Оскільки Наталія С. перебуває в розшуку із мірою запобіжного заходу — підпискою про невиїзд, ми повідомили полтавських колег про її затримання.

До речі, шахрайка добре знає всі «впливові» прізвища у Збройних Силах України (ними списано цілий блокнот) і вдало їх використовує, називаючись донькою або племінницею відомих полковників і генералів. Скільки жертв в її списку — підрахувати важко. Адже не кожен керівник звернеться у міліцію із заявою про те, що дав хабара або організував відпочинок жінки-ревізора, яка його попросту «кинула»...

Марина НОНКА, відділ зв’язків з громадськістю УМВСУ в Рівненській області; Олександра ЮРКОВА.

Рівне.